10:07 04 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Η αποστολή τους ξεκινά το βράδυ. Το τουρκικό λιμενικό σταματά βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες και παρέχει υπηρεσίες διάσωσης. Το Sputnik βρέθηκε μέσα σε ένα σκάφος και παρακολούθησε από κοντά όσα εκτυλίσσονται στη θάλασσα.

Λίγα μόνο λεπτά πριν τις έξι το πρωί, οι πρώτες ακτίνες του ήλιου δεν έχουν ακόμη ξεπροβάλλει και το πλήρωμα του τουρκικού λιμενικού κάνει περιπολία στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Ένα σήμα κινδύνου ταράζει τη νηνεμία της θάλασσας και οι μηχανές του TCSG 310 επιταχύνουν προς το σημείο. Νοτιοανατολικά της Λέσβου, η μηχανή μιας λέμβου με 42 πρόσφυγες χάλασε στα μισά της διαδρομής.

Μετά από περίπου 20 λεπτά, το σκάφος του τουρκικού λιμενικού TCSG 310 έχει φθάσει στο σημείο από όπου στάλθηκε το σήμα κινδύνου. Δύο άτομα του πληρώματος μεταφέρουν τους πρόσφυγες από τη λέμβο του «τρόμου» στο σκάφος του τουρκικού λιμενικού. Παρά τις καλές καιρικές συνθήκες εκείνο το πρωινό, οι πιθανότητες για μια ακόμη τραγωδία στη θάλασσα ήταν μεγάλες. Στις 6:22 το πρωί της 18ης Οκτωβρίου, το σχέδιο απόδρασης για τους 41 Σύρους πρόσφυγες και τη μία Ιρανή γυναίκα «ναυάγησε» στα παράλια της τουρκικής πόλης Κανταρλί, μόλις μία ώρα απόσταση από τη Λέσβο.

Οι 42 πρόσφυγες, που σταμάτησε το 37 μέτρων TCSG 310 σκάφος του τουρκικού λιμενικού, δεν ήταν οι μοναδικοί που προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα εκείνη τη νύχτα. Μόνο τον Σεπτέμβριο του 2019, 10.551 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στα ελληνικά νησιά μέσω θαλάσσης από την Τουρκία, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR, ποσοστό κατά 54% υψηλότερο από εκείνο του 2018.

Περιπολία στη θάλασσα

Κάθε βράδυ 22 σκάφη του τουρκικού λιμενικού, μαζί με ελικόπτερα, αεροπλάνα και drones περιπολούν στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Με τη βοήθεια ραντάρ και θερμικών καμερών «οργώνουν» το Αιγαίο, με εντολή να εντοπίζουν και να σταματούν σκάφη με πρόσφυγες και μετανάστες, προτού φθάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις παρέχουν και υπηρεσίες διάσωσης στη θάλασσα. Το πλήρωμα του τουρκικού TCSG 310 χρειάστηκε να κάνει και τα δύο.

Ο καπετάνιος του σκάφους, Χασάν Αλντεμίρ, τα τελευταία πέντε χρόνια αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση περιστατικά σαν κι αυτό και σημειώνει, πως πρόκειται για μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία. «Φέτος καταφέραμε να εμποδίσουμε περισσότερα από 20.000 άτομα να φτάσουν στα ελληνικά νησιά μόνοι μας. Είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθούμε ολόκληρη την ακτογραμμή. Έχουν υπάρξει φορές που το σκάφος μας βρίσκεται σε απόσταση 30 λεπτών από τη λέμβο, ενώ οι μετανάστες χρειάζονται μόνο δέκα για να φτάσουν στην Ελλάδα», λέει ο καπετάνιος του TCSG 310.

Ο καπετάνιος κλήθηκε να απαντήσει και στις κατηγορίες που δέχεται η Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού. Τότε, έβγαλε το κινητό του και έδειξε τα μηνύματα που ανταλλάσσουν οι ελληνικές με τις τουρκικές αρχές.

Ο επόμενος σταθμός μετά τη περισυλλογή

Το τουρκικό πλήρωμα μετέφερε και τους 42 πρόσφυγες στο τουρκικό σκάφος. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Επόμενος σταθμός ήταν η βάση του τουρκικού λιμενικού στο Αϊβαλί, όπου έγινε καταγραφή των στοιχείων τους. Από εκεί, θα μεταφερθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες μεταναστευτικής πολιτικής στην Άγκυρα, όπου και θα αποφασιστεί σε ποια δομή φιλοξενίας θα μείνουν.

Σήμερα, η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 4.000.000 πρόσφυγες. Ο συνολικός αριθμός των Σύρων που βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία στη χώρα είναι 3.674.585. Από αυτό τον αριθμό, 63.148 Σύροι είναι καταγεγραμμένο πως ζουν στις δομές φιλοξενίας, όπου έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν οι ίδιοι, ενώ 3.611.440 έχουν φύγει από τις δομές και μένουν σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας. Οι δομές φιλοξενίας στα Άδανα, στο Χατάι, στο Καχραμανμάρας, στο Κίλις και στο Οσμανίγιε φιλοξενούν τους περισσότερους πρόσφυγες. 

Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης έχει κοστίσει στην Τουρκία 40.000.000 δολάρια, ενώ από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκταμιεύσει 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει τις προσπάθειες αυτές.

Μέσα στις δομές φιλοξενίας υπάρχουν νοσοκομεία, σχολεία, ενώ διοργανώνονται και μαθήματα για διάφορες δραστηριότητες με στόχο όσοι ζουν εκεί, να έχουν μια καθημερινότητα όσο το δυνατόν πιο κοντά με αυτή που θα είχαν στη χώρα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δήμαρχος Καλαμαριάς στο Sputnik: Δεν θα εγκατασταθούν πρόσφυγες στο «Παναγία»

Μεταναστευτικό: Στο «κόκκινο» οι ροές, επεισόδια και αντιδράσεις από τους κατοίκους

Tags:
σκάφος, επιχείρηση διάσωσης, διάσωση, βίντεο, προσφυγικές ροές, Λιμενικό Σώμα, νησιά, Λέσβος, Αιγαίο, θάλασσα, περιπολία, πρόσφυγες, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK