03:48 08 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Με βάση τη συμφωνία, το Ιράν είχε τον περιορισμό να χρησιμοποιεί φυγόκεντρους πρώτης γενιάς IR-1 για τον εμπλουτισμό του ουρανίου.

Ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, ανακοίνωσε ότι η χώρα πλέον χρησιμοποιεί το προηγμένο σύστημα φυγόκεντρων 60 IR-6 που φαίνεται ότι αποτελεί παραβίαση των όρων της πυρηνικής συμφωνίας.

Ο Σαλέχι έκανε την αποκάλυψη αυτή μιλώντας στην κρατική τηλεόραση στο πλαίσιο της επετείου των 40 ετών από την ανακατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη.

Οι συσκευές φυγοκέντρησης IR-6 είναι σε θέση να εμπλουτίζουν ουράνιο 10 φορές πιο γρήγορα από τις αντίστοιχες της πρώτης γενιάς που επέτρεπε η συμφωνία.

Η εξέλιξη έρχεται σε μία κίνηση υποχώρησης του Ιράν από τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία που είχε υπογραφεί με τις ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Γαλλία και Γερμανία, και είχε στόχο τη συγκράτηση του πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την ανακούφιση από τις κυρώσεις.

Ωστόσο, τον Μάιο οτυ 2018, η κυβέρνηση Τραμπ αποχώρησε μονομερώς από τη συμφωνία και επανάφερε τις κυρώσεις στον τραπεζικό και ενεργειακό τομέα. Οι ΗΠΑ απείλησαν επίσης με κυρώσεις όσες χώρες αγόραζαν πετρέλαιο από το Ιράν.

Έναν χρόνο μετά, η Τεχεράνη ανακοίνωσε την απόφασή της να αναστείλει μερικώς ορισμένες από τις υποχρεώσεις της απέναντι στη συμφωνία, δίνοντας επίσης προθεσμία 60 ημερών στους συμμετέχοντες στη συμφωνία να τη σώσουν διευκολύνοντας τις εξαγωγές πετρελαίου και το εμπόριο με το Ιράν.

Όταν εξέπνευσε η προθεσμία, ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η χώρα ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε εμπλουτισμό ουρανίου πάνω από το επίπεδο που έθετε η συμφωνία, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη θα συνέχιζε να εγκαταλείπει σταδιακά τις δεσμεύσεις της κάθε 60 ημέρες.

Tags:
ΗΠΑ, πυρηνικά, ουράνιο, πυρηνική συμφωνία, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK