02:23 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Μελπομένη Ντίνα επανενώθηκε στο Ισραήλ με την οικογένεια Εβραίων, που έκρυψε και περιέθαλψε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σώζοντάς τους από τους Ναζί.

Ένας προς ένας οι 40 απόγονοι μιας ομάδας Ισραηλινών αδελφών έσκυψαν και αγκάλιασαν την ηλικιωμένη Ελληνίδα γυναίκα, στην οποία χρωστάνε την ύπαρξή τους. Αυτή κάθεται στην αναπηρική της καρέκλα και σκουπίζει τα δάκρυα από το πρόσωπό της, κρατώντας τα χέρια αυτών που ως έφηβη, πριν περίπου 75 χρόνια, έκρυψε τάισε και προστάτευσε, η 92χρονη Μελπομένη Ντίνα, είπε ότι «τώρα μπορώ να πεθάνω ήσυχη».

H συγκινητική συνάντηση στην Ιερουσαλήμ, όπως μεταφέρει ρεπορτάζ της Times of Israel, ήταν η πρώτη φορά που η κ. Ντίνα συνάντησε τους απογόνους της οικογένειας Mordechai, την οποία βοήθησε κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Τέτοιου είδους τελετουργικά, που κάποτε γίνονταν σε συχνή βάση, πλέον μειώνονται με γοργούς ρυθμούς, λόγω της προχωρημένης ηλικίας αυτών που έχουν επιβιώσει και από τις δύο πλευρές και μπορεί να μη ξανασυμβούν ποτέ. Αυτή η επανένωση είναι η τελευταία μέχρι στιγμής υπενθύμιση για όσους τιμούν τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

«Πήραν τεράστιο ρίσκο για τη ζωή τους με το να δεχθούν στο σπίτι τους μια ολόκληρη οικογένεια, γνωρίζοντας μάλιστα ότι βάζουν σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τους γύρω τους», είπε η Sarah Yanai, ηλικίας 86 ετών, η μεγαλύτερη από τα πέντε αδέρφια που βρήκαν καταφύγιο. «Κοιτάξτε γύρω σας. Πλέον είμαστε μια μεγάλη και χαρούμενη οικογένεια και όλα αυτά χάρη σε αυτούς που μας έσωσαν».

«Οι Δίκαιοι των Εθνών»

Περίπου έξι εκατομμύρια Ευρωπαίων Εβραίων σκοτώθηκαν  από τους Γερμανούς Ναζί και τους συμμάχους τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και 355 Ελλήνων, έχουν αναγνωριστεί ως οι «Δίκαιοι των Εθνών», η υψηλότερη τιμή που αποτίει το Ισραήλ για όσους μη Εβραίους έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του Oskar Schindler, οι προσπάθειες του οποίου πέτυχαν τη σωτηρία τουλάχιστον 1.000 Εβραίων. Η ιστορία του έχει γίνει ταινία, που σκηνοθετήθηκε από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ το 1993 με τον τίτλο «Η λίστα του Σίντλερ». Άλλη μία περίπτωση είναι αυτή του Raoul Wallenberg, ενός σουηδού διπλωμάτη ο οποίος έσωσε πάνω από 20.000 Εβραίους.

Τα ονόματα όσων έχουν τιμηθεί για την άρνησή τους να συμμετάσχουν στην γενοκτονία , έχουν χαραχτεί στην λεωφόρο των δέντρων στο μνημείο της Ιερουσαλήμ. Μόνο μερικοί χιλιάδες από αυτούς εκτιμάται ότι είναι ακόμα ζωντανοί.

«Αυτή ίσως να είναι η τελευταία επανένωση, λόγω ηλικίας», δήλωσε η Stanlee Stahl, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Εβραϊκού Ιδρύματος για τους «Δίκαιους», που χρηματοδότησε την εκδήλωση και παρέχει ένα εκατομμύριο δολάρια το χρόνο σε μηνιαίες επιχορηγήσεις σε όσους έχει αναγνωρίσει.

«Είτε ο επιζών έχει πεθάνει είτε δεν δύναται λόγω αδυναμίας να ταξιδέψει», ανέφερε. «Όταν όμως βλέπεις τους επιζώντες, τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, βλέπεις το μέλλον. Για μένα αυτό είναι πολύ ιδιαίτερο».

Πώς σώθηκε η οικογένεια Mordechai από τους Ναζί

Η οικογένεια Mordechai έμενε στη Βέροια, όπου σχεδόν το σύνολο της Εβραϊκής κοινότητας εξολοθρεύθηκε μέσα σε λίγους μήνες, σε μία από τις πιο σκληρές εκτελέσεις των Ναζί.

Όταν ο ναζί άρχισαν τις απελάσεις των Εβραίων στις αρχές του 1943, οι φίλοι, μη Εβραίοι, της οικογένειας της προσέφεραν ψεύτικες ταυτότητες και τους έκρυψαν στη σοφίτα ενός παλιού εγκαταλειμμένου τζαμιού. Έμειναν εκεί για πάνω από ένα χρόνο, ακούγοντας απ’ έξω τις κραυγές των άλλων Εβραίων που τους οδηγούσαν στην απέλαση.

Κάποια στιγμή, η οικογένεια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το χώρο καθώς κινδύνευαν καθώς ο χώρος δεν αεριζόταν καλά.

Τότε η κ. Ντίνα με τις μεγαλύτερες αδελφές της πήραν την οικογένεια επτά ατόμων στο μικρό σπίτι τους με το μόνο ένα δωμάτιο και μοιραζόντουσαν μαζί τους το φαγητό τους. Ένα από τα παιδιά, ένα 6χρονο αγόρι, ο Shmuel, αρρώστηκε βαριά και το πήγαν στο νοσοκομείο, με κίνδυνο να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του. Πέθανε εκεί. Στη συνέχεια η κ. Ντίνα βοήθησε την οικογένεια να διαφύγει, παρέχοντάς τους ρούχα.

Μετά την απελευθέρωση η οικογένεια, που ο καθένας είχε πάρει διαφορετικό προορισμό, επανενώθηκε στο Ισραήλ.

«Μας τάισαν, μας έδωσαν φάρμακα, μας έδωσαν προστασία, έπλεναν ακόμα και τα ρούχα μας», είπε ο Yossi Mor, 77 χρονών πλέον, δέιχνοντας προς το μέρος της κ. Ντίνα.

Τα δύο αδέρφια βρέθηκαν με τη κ. Ντίνα στην Ελλάδα, πριν πολλά χρόνια. Αλλά η επόμενη γενιά της οικογένειας δεν είχε καταφέρει μέχρι τώρα να γνωρίσει τη γυναίκα που έσωσε τους προγόνους της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Viral: Μητέρα περιγράφει στην τυφλή της κόρη το γκολ της αγαπημένης της ομάδας - Βίντεο

Η συγκινητική ιστορία του παλαιστή που γεννήθηκε χωρίς πόδια

Παιδικός σταθμός για… ηλικιωμένους στη Ρωσία

Φροντίζει την αγαπημένη του που έμεινε παράλυτη μία ημέρα πριν το πρώτο τους ραντεβού

Tags:
Εβραίοι, έλληνας, Ισραήλ, Ναζί, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK