01:00 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η κλιματική αλλαγή φαίνεται ότι οδηγεί στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας με πολλές περιοχές ανά τον κόσμο και στην Ελλάδα να κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν.

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί στην αύξηση της ανόδου των θαλασσών με αποτέλεσμα παράκτιες πόλεις σε όλο τον κόσμο να κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.

Η ανεξάρτητη ομάδα επιστημόνων και δημοσιογράφων Climate Central που ασχολείται με την κλιματική αλλαγή μέσω ερευνών, δημοσιοποίησε έναν διαδραστικό χάρτη, που βασίζεται σε μελέτη και δείχνει τις τεράστιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η άνοδος της θερμοκρασίας ακόμα και κατά ελάχιστους βαθμούς Κελσίου σε πόλεις σε όλο τον κόσμο που κινδυνεύουν να «χαθούν» κάτω από το νερό.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, με πολλές παραθαλάσσιες πόλεις της αλλά και παραποτάμια σημεία της να κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από τη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον χάρτημεταξύ των περιοχών που εκτιμάται ότι βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο είναι μεταξύ άλλων:

  • το Μεσολόγγι
  • η Ναύπακτος
  • η Κυλλήνη
  • το παραθαλάσσιο κομμάτι μεταξύ Λαμίας και Στυλίδας
  • οι περιοχές πλησίον των Δέλτα των ποταμών Αξιού και Αλιάκμονα
  • ο πατραϊκός Κόλπος
  • η Κυλλήνη
  • το Εθνικό Πάρκο υγροτόπων του Αμβρακικού Κόλπου

έχουν μαρκαριστεί με κόκκινο χρώμα, καθώς αποτελούν τα σημεία που απειλούνται περισσότερο, σύμφωνα με την έρευνα της Climate Central να βυθιστούν και να χαθούν.

Σύμφωνα με την Climate Central, τα νέα επικαιροποιημένα δεδομένα καταδεικνύουν πολύ μεγαλύτερη κλιματική απειλή από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και από τις πλημμύρες των ακτών, απ’ ότι έκριναν παλαιότερες εκτιμήσεις. Η έρευνα αφορά την παγκόσμια εκτίμηση για την επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε 135 χώρες.

Μάλιστα, ο διαδραστικός χάρτης δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη «να παίξει» με διάφορα σενάρια που έχουν να κάνουν με την χρονολογία, τα σενάρια ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και την «τύχη» του πλανήτη μας.

Τα παραπάνω στοιχεία για την Ελλάδα προβλέπουν την κατάσταση της χώρας το 2050, με μετριοπαθή επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και με μέτρια «τύχη» για τον πλανήτη.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η κλιματική αλλαγή «ξεραίνει» τη Μεσόγειο: Ξηρασίες και καύσωνες θα κατακαίνε τη Μεσογειακή Λεκάνη

Τα καλά νέα πρώτα; Μελέτη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή προβλέπει υπερκαταιγίδες και μαζική μετανάστευση

«Τηγανητός πλανήτης»: Η Greenpeace εκπέμπει SOS για την κλιματική αλλαγή

Tags:
νερό, πλημμύρα, Ελλάδα, θάλασσα, έρευνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK