15:28 15 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Τον ρόλο που θα έπρεπε να έχει η Ρωσία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σερβίας και αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου αλλά και γενικότερα στα Βαλκάνια εξηγεί στο Sputnik, γεωπολιτικός αναλυτής.

Έντεκα χρόνια πέρασαν από τη μέρα που η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σερβία και οι συνομιλίες υπό την καθοδήγηση της ΕΕ βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Την ενίσχυση του ρωσικού παράγοντα στα Βαλκάνια, ως δύναμη εξισορρόπησης, με αφορμή την υπόθεση του Κοσόβου, προτείνει, μιλώντας στο Sputnik, ο Ιωάννης Φριτζαλάς, γεωπολιτικός αναλυτής και συγγραφέας:

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου, που καθοδηγούνται από τις Βρυξέλλες τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχουν αποτύχει, καθώς η Δύση προσπαθεί να επιβάλει μια λύση κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Η οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και δημοκρατικού παγκοσμίου συστήματος είναι θεμελιώδης αρχή και προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο της οποίας υπάγεται η προσπάθεια επίλυσης διαφόρων περιφερειακών διενέξεων, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Δικαίου.

Αναμφίβολα, η αναθεώρηση των ισορροπιών ισχύος και η σταδιακή μείωση της επιρροής της ευρωατλαντικής συμμαχίας στην περιοχή, την οποία αντιλαμβάνομαι ως αναπόφευκτη,  αλλά όχι αβίαστη, θα ισχυροποιήσει την τάση εξισορρόπησης των ανωμαλιών εκ μέρους της Ρωσίας. Το παράδειγμα της Συρίας είναι πλέον εξαιρετικά ενδεικτικό.

Η πολιτική του Κοσόβου υποκινείται σήμερα ξεκάθαρα από τον αμερικανικό παράγοντα. Από άποψη διεθνούς δικαίου και ηθικής τάξης, έννοιες τις οποίες αγνοεί η ευρωατλαντική αρχιτεκτονική, η Ρωσία δύναται να επιτελέσει ρόλο διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία με στόχο την σταθεροποίηση των Βαλκανίων.

Η ρωσική ηγεσία έχει θέσει σήμερα ως στρατηγική της προτεραιότητα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Γνωρίζουμε όλοι ότι στο Κόσοβο εδράζονται και διασταυρώνονται διεθνή δίκτυα τρομοκρατίας, εμπορίας ναρκωτικών, ανθρωπίνων οργάνων κ.λπ. Στρατηγική προτεραιότητα του πολιτισμένου κόσμου, του οποίου φαίνεται πως η Ρωσία έχει όλες τις προϋποθέσεις για να ηγηθεί, πρέπει να είναι η εξάλειψη αυτών των δικτύων».

Ζητήματα που άπτονται των καταστροφικών προεκτάσεων της μονόφθαλμης δυτικής πολιτικής και της εναλλακτικής στρατηγικής φιλοσοφίας που πρεσβεύει η ρωσική εξωτερική πολιτική, αναλύονται διεξοδικά στο βιβλίο του με τίτλο «Κριμαία - Η Ενεργειακή Γέφυρα της Ευρώπης».

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει και τον ρόλο της Τουρκίας στο Κοσσυφοπέδιο:

«Βέβαια η εξίσωση γίνεται πιο περίπλοκη αν αναλογιστεί κανείς την εμπλοκή του τουρκικού παράγοντα στην περιοχή των Βαλκανίων. Οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί και ο κατακερματισμός της πρώην Γιουγκοσλαβίας ενίσχυσαν, μεταξύ άλλων, την τουρκική θέση στα Βαλκάνια. Το Κόσοβο εκλαμβάνεται ως το στρατηγικό επίκεντρο των νεοθωμανικών σχεδιασμών στην περιοχή. Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και τη στενή επαφή που αναπτύσσεται μεταξύ Βούτσιτς και Ερντογάν το τελευταίο διάστημα, η οποία υποκρύπτει την επιδίωξη του Τούρκου Προέδρου να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη επιρροή στην μουσουλμανική μειονότητα του Σαντζάκ του Νόβι Παζάρ».

Εκφράζει επίσης την άποψη ότι η Ρωσία έχει την ικανότητα να τους βάλει όλους σε ένα διαπραγματευτικό τραπέζι.

«Η Ρωσία είναι ίσως η μόνη δύναμη που δύναται να αναλάβει ισχυρές πρωτοβουλίες επίλυσης του ζητήματος, καθώς και άλλων ζητημάτων ασφαλείας του βαλκανικού υποσυστήματος, εφαρμόζοντας παράλληλα τις κατάλληλες διπλωματικές τακτικές περιορισμού της νεοθωμανικής στρατηγικής στην ευρύτερη περιοχή», καταλήγει.

Από το 2008 μέχρι σήμερα

Το Κοσσυφοπέδιο διακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 - μια κίνηση που το Βελιγράδι απέρριψε. Η Ρωσία, η Κίνα και πέντε χώρες της ΕΕ - η Ισπανία, η Σλοβακία, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ρουμανία - έχουν επίσης αρνηθεί να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Το 2011, το Βελιγράδι και η Πρίστινα συμμετείχαν σε συνομιλίες με διευκόλυνση της ΕΕ, με στόχο την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ του μερικώς αναγνωρισμένου κρατιδίου του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, αλλά οι διαπραγματεύσεις ήταν περίπλοκες.

Ακόμα και σήμερα, οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου παραμένουν τεταμένες.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου εισήγαγαν αύξηση δασμών στις εισαγωγές από τη Σερβία, ως αντίποινα για το Βελιγράδι. Η Σερβία εμποδίζει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς ενώ καταβάλει προσπάθεια να ζητήσει την ανάκληση της αναγνώρισής του.

Ενώ πάνω από 100 κράτη μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, περισσότερες από 10 χώρες ανακάλεσαν επισήμως την αναγνώρισή τους.

Τον Δεκέμβριο του 2018, το «κοινοβούλιο» του Κοσόβου ψήφισε για να μετατραπεί η υπάρχουσα δύναμη ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, σε έναν πλήρως ανεπτυγμένο στρατό. Η κίνηση προκάλεσε την έντονη κριτική του Βελιγραδίου, το οποίο τη χαρακτήρισε παράνομη, καθώς και ότι παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όταν η Μόσχα κατέλαβε αεροδρόμιο στο Κόσοβο κάτω από τη μύτη του ΝΑΤΟ (Φωτογραφίες, βίντεο)

Η φάρσα στον «πρωθυπουργό» του Κοσόβου και η ευχή στον… «Βόβαν Λεξούσοφ»

Tags:
Κόσοβο, Σερβία, ΕΕ, Κοσσυφοπέδιο, Πρίστινα, Βελιγράδι, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK