04:06 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (207)
0 0 0
Βρείτε μας

Η επιβεβαιωτική γεώτρηση της ExxonMobil στο κοίτασμα «Γλαύκος» αναμένεται να επιβεβαιώσει τις πρώτες εκτιμήσεις για ύπαρξη ποσοτήτων φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισ. κυβικών ποδιών.

Εντός του 2020 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση της ExxonMobil στο κοίτασμα «Γλαύκος» του τεμαχίου 10 της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Ντον Μπάγκλεϊ.

Το εταιρικό στέλεχος βρέθηκε στην Κύπρο, όπου είχε επαφές τόσο με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η επιβεβαιωτική γεώτρηση, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, αναμένεται να καταδείξει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις ποσότητες φυσικού αερίου στον «Γλαύκο».

Οι πρώτες εκτιμήσεις, οι οποίες έγιναν τον Φεβρουάριο του 2019, έκαναν λόγο για ποσότητες φυσικού αερίου από 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης αναμένεται να καθορίσουν αν η Exxon Mobil θα προχωρήσει στην εμπορική εκμετάλλευσή του κοιτάσματος, το οποίο μέχρι στιγμής είναι το μεγαλύτερο της κυπριακής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι στο τεμάχιο 10 δραστηριοποιείται η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum.

​Η πρώτη γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος-1» ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019, φθάνοντας σε γεωτρητικό βάθος 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε βάθος 2.063 μέτρων.

Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης που έχει διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ντονμέζ: Νέα γεώτρηση του Φατίχ σύντομα

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος καταδικάζουν την Τουρκία για Συρία, Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (207)
Tags:
ExxonMobil, φυσικό αέριο, θάλασσα, γεώτρηση, Κύπρος, Κυπριακή ΑΟΖ, ΑΟΖ, κοίτασμα, Γλαύκος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK