17:02 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Την Τρίτη, ο Χασάν Ρουχανί δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα ξεκινήσει την έγχυση αερίου σε φυγοκεντρητές. Ο Ιρανός ηγέτης τόνισε πως η απόφαση ήταν αναστρέψιμη και πως το Ιράν θα αναστείλει τις εργασίες μόλις τα συμβαλλόμενα μέρη της JCPOA συμμορφωθούν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μπερούζ Καμαλβάντι, δήλωσε την Τετάρτη ότι έχουν εκκινήσει οι προετοιμασίες για το τέταρτο στάδιο του περιορισμού των δεσμεύσεων του Ιράν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA).

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Καμαλβάντι, ένα φορτίο πυρηνικών υλικών έχει σταλεί στη πυρηνική εγκατάσταση του Fordow και το εξαφθοριούχο ουράνιο (UF6) θα εγχυθεί σε μηχανές φυγοκέντρησης.

Ο Καμαλβάντι τόνισε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ενημερώθηκε επίσης για την μεταφορά πυρηνικών υλικών στη μονάδα του Fordow, προσθέτοντας ότι το απόθεμα του εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν - τώρα περίπου 500 κιλών - θα αυξηθεί κατά περίπου έξι κιλά την ημέρα εφόσον οι φυγοκεντρητές του Fordow αρχίζουν να λειτουργούν.

«Είναι απαραίτητο να πούμε ότι όλα γίνονται υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας», δήλωσε ο ΑΕΟΙ στο δελτίο τύπου.

Στις 8 Μαΐου, την πρώτη επέτειο της μονομερούς απόσυρσης των Ηνωμένων Πολιτειών από το JCPOA του 2015, το Ιράν ανακοίνωσε την σταδιακή εγκατάλειψη των δεσμεύσεων του από την συμφωνία. Στη συνέχεια, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να εγκαταλείπει ορισμένα τμήματα των δεσμεύσεων της κάθε 60 ημέρες, εκτός κι εάν οι Ευρωπαίοι συμβαλλόμενοι συμφωνούσαν να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα του Ιράν εν μέσω της επαναφοράς των κυρώσεων από την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την JCPOA, το Ιράν όφειλε να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του εργοστασίου εμπλουτισμού καυσίμων του Fordow, μετατρέποντάς το σε κέντρο παραγωγής σταθερών ισοτόπων, αποφεύγοντας τον εμπλουτισμό του ουρανίου και αφήνοντας τις εγκαταστάσεις στη Natanz ως τις μόνες με ικανότητα εμπλουτισμού ουρανίου.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι ισχυρισμοί του Ιράν ότι η εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου είναι αναστρέψιμες είναι ψευδείς. Η Ουάσινγκτον έχει επισημάνει ότι οι εργασίες έρευνας και ανάπτυξης που διεξάγει η Τεχεράνη σχετικά με νέα σχέδια φυγοκέντρησης έχουν μη αναστρέψιμα αποτελέσματα, γεγονός το οποίο σημαίνει πως η χώρα θα μπορούσε να αναβαθμίσει τις ικανότητες ανάπτυξης ενός πυρηνικού όπλου, σε περίπτωση που το επιλέξει στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέος γύρος αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν

Το Ιράν καταδικάζει τις αμερικανικές κυρώσεις: «Δηλώνουν ανικανότητα χρήσης της διπλωματίας»

Tags:
ΗΠΑ, πυρηνική συμφωνία, συμφωνία, Τεχεράνη, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK