ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Πρώτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος που υπέβαλε η Ρωσία για την ενίσχυση των συμφωνιών στο σύστημα ελέγχου των εξοπλισμών, αφοπλισμού και μη διάδοσης.

Το σχέδιο ψηφίσματος που ονομάστηκε «Ενίσχυση και ανάπτυξη του Συστήματος Ελέγχου των εξοπλισμών, του Αφοπλισμού και της Μη Διάδοσης» συμφωνήθηκε από 174 κράτη μέλη του ΟΗΕ την Τετάρτη το απόγευμα.

Η Κολομβία, η Γεωργία, το Παλάου, το Σουδάν και η Ουκρανία απείχαν από την ψηφοφορία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, χώρες που ψήφισαν εναντίον όλων των ψηφισμάτων της Ρωσίας που καταρτίστηκαν στην πρώτη επιτροπή, ψήφισαν επίσης υπέρ του ψηφίσματος.

Το ψήφισμα καλεί όλα τα συμβαλλόμενα κράτη στις συνθήκες ελέγχου των εξοπλισμών, του αφοπλισμού και της μη διάδοσης να εφαρμόσουν τέτοιες συμφωνίες στο σύνολό τους και να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση του συστήματος ελέγχου των εξοπλισμών για την διατήρηση της παγκόσμιας σταθερότητας, της ειρήνης και της ασφάλειας.

Το ψήφισμα ζητεί επίσης από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να βοηθήσει στην προστασία της ακεραιότητας του ελέγχου των εξοπλισμών και στη βελτίωση των σχετικών συνθηκών και συμφωνιών.

Το διεθνές σύστημα ελέγχου των εξοπλισμών υφίσταται πιέσεις από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να αποσυρθούν από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Ενδιάμεσου Βεληνεκούς (INF) τον Αύγουστο.

Η τελευταία συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών - η νέα συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (New START) - λήγει τον Φεβρουάριο του 2021 και η πιθανότητα παράτασής της είναι αβέβαιη.

Ρωσικό ψήφισμα σχετικά με την ασφάλεια στις πληροφορίες, τις τηλεπικοινωνίες

Η Πρώτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε επίσης ένα σχετικό με τη Ρωσία ψήφισμα για τη βελτίωση της διεθνούς ασφάλειας στον τομέα της πληροφόρησης και των τηλεπικοινωνιών.

Το ψήφισμα που ονομάζεται «Εξελίξεις στον τομέα των πληροφοριών και των τηλεπικοινωνιών στο πλαίσιο της διεθνούς ασφάλειας» υποστηρίχθηκε από 124 κράτη μέλη του ΟΗΕ την Τετάρτη το απόγευμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γεωργία, το Ισραήλ και η Ουκρανία ψήφισαν κατά του ψηφίσματος.

Το ψήφισμα εκφράζει την ανησυχία για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες αναπτύσσουν τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) για στρατιωτικούς σκοπούς και ως εκ τούτου αυξάνεται η πιθανότητα χρήσης ΤΠΕ σε μελλοντικές συγκρούσεις.

Το ψήφισμα θεωρεί επίσης απαραίτητο να αποφευχθεί η χρήση των τεχνολογιών αυτών από τους τρομοκράτες και να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των διαπραγματεύσεων για τη χρήση των ΤΠΕ υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συμφωνία Παρισιών: Αποχωρούν και επισήμως οι ΗΠΑ

Μακρόν κατά Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα παραγκωνιστούν

Tags:
στρατιωτικός εξοπλισμός, κούρσα εξοπλισμών, εξοπλισμός, ψήφισμα, ΟΗΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK