ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αντιπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έχουν το δικαίωμα να εξετάσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν σύμφωνα με τη συμφωνία του 2015, που πλέον τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Ιράν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επέκρινε την Τεχεράνη ζητώντας να απορριφθεί ο «πυρηνικός εκβιασμός».

«Η επέκταση του Ιράν σε ενέργειες για τον πολλαπλασιασμό των πυρηνικών όπλων εγείρει ανησυχία ότι είναι έτοιμο για την επιλογή μιας γρήγορης πυρηνικής διείσδυσης» ανέφερε.

Η Τεχεράνη ακύρωσε τη διαπίστευση επιθεωρητή του ΟΗΕ για τα πυρηνικά την Πέμπτη. Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, η γυναίκα αξιωματούχος προκάλεσε συναγερμό στην είσοδο της μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου Νατάνζ την περασμένη εβδομάδα και έτσι αποκλείστηκε από την επιθεώρηση της εγκατάστασης.

Ο Οργανισμός ανέφερε ότι θα μπορούσε να μετέφερε «ύποπτο προϊόν», ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν βρέθηκε κάτι απαγορευμένο στην κατοχή της. Το περιστατικό αναφέρθηκε στον ΙΑΕΑ, ενώ η επιθεωρήτρια έφυγε για τη Βιέννη.

Την ίδια ώρα, η Αμερικανίδα απεσταλμένη Τζάκι Γουόλκοτ δήλωσε ότι η κίνηση του Ιράν ήταν «εξωφρενική πρόκληση», σημειώνοντας ότι ήταν «αδικαιολόγητη πράξη εκφοβισμού».

Ανεβαίνει το θερμόμετρο για το πυρηνικό πρόγραμμα

Το περιστατικό συνέβη εν μέσω έντασης καθώς το Ιράν ανέστειλε μέρος των υποχρεώσεών του που απορρέουν από την πυρηνική συμφωνία. Η Τεχεράνη ξεκίνησε να χρησιμοποιεί φυγόκεντρα στης εγκατάσταση Φόρντοου, προειδοποιώντας για την αύξηση αποθέματος εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 6 κιλά την ημέρα.

Πρόκειται για το τέταρτο παρόμοιο βήμα από τις 8 Μαΐου, ένα χρόνο μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία, όταν η χώρα ανακοίνωσε τη σταδιακή μείωση των υποχρεώσεών της από την πυρηνική συμφωνία.

Η Τεχεράνη αργότερα υπογράμμισε ότι θα ξεκινούσε να εγκαταλείπει κάποια τμήματα των υποχρεώσεών της κάθε 60 ημέρες σε περίπτωση που οι χώρες της Ε.Ε. οι οποίες συμμετέχουν στη συμφωνία δεν διασφάλιζαν τα συμφέροντα του Ιράν εν μέσω της επιβολής των κυρώσεων της Ουάσιγκτον που τους κάλεσε να σώσουν τη συμφωνία.

Στο μεταξύ, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να επιβάλλει κυρώσεις στο Ιράν, ενώ οι σχέσεις επιδεινώνονται εξαιτίας των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Tags:
πυρηνική συμφωνία, κυρώσεις κατά Ιράν, Ιράν, Μάικ Πομπέο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK