09:28 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προτείνει μορατόριουμ στην ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου εύρους στην Ευρώπη και άλλες περιοχές. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ απάντησε ότι η πρόταση ήταν αναξιόπιστη. Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμφωνήσει σε μορατόριουμ στην ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη, σχολίασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε συνέδριο.

«Ο πρόεδρος Πούτιν κάλεσε τους ηγέτες των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ και των χωρών σε περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού, τους απευθύνθηκε με προσωπικά, να συμμετάσχουν σε μορατόριουμ στην ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Δεν υπήρξε ξεκάθαρη απάντηση από το ΝΑΤΟ. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν πάει γι’ αυτό» σύμφωνα με τον Λαβρόφ.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναπτύξει όπλα που ήταν απαγορευμένα από την συμφωνία που πλέον έχει καταρρεύσει αποτελούσε απαντητικό μέτρο εν μέσω των πρωτοβουλιών της Ουάσιγκτον.

Η συνθήκη INF, που είχαν υπογράψει ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση το 1987, ήρθε στο τέλος της στις 2 Αυγούστου με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον μετά την επίσημη αναστολή των υποχρεώσεών της που απορρέουν από την INF έξι μήνες νωρίτερα. Και οι δύο χώρες έχουν αλληλοκατηγορηθεί για παραβίαση της συμφωνίας που απαγόρευε την εκτόξευση βαλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise με ακτίνα 500 έως 5.500 χολιόμετρα.

Tags:
ΗΠΑ, Συνθήκη INF, Ευρώπη, ΝΑΤΟ, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK