23:36 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 00
Βρείτε μας

Η παράξενη πρόταση από το δημοτικό συμβούλιο πόλης στη Δανία, που πολλοί τη θεώρησαν ως αποζημίωση στους εγκληματίες, στοχεύει στην αποφυγή της τοποθέτησης της πόλης στη λίστα με τα σκληρά γκέτο.

Σε μία προσπάθεια να επιλύσει το βαθύ πρόβλημα των γκέτο, η Οντένσε, Τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας, προσέφερε σε καταδικασμένους εγκληματίες περίπου 2.200 δολάρια για μετεγκατάσταση. Σύμφωνα με τις αρχές, η τιμή μπορεί να αυξηθεί αρκετά αν τους επιτραπεί να παραμείνουν.

Οι «χορηγήσεις μετεγκατάστασης» μαζί με την πληρωμένη μεταφορά απευθύνονται σε ανθρώπους που έχουν καταδίκες εντός του 2019 και ζητούν «νέο ξεκίνημα».

Η ιδέα πίσω από το αντισυμβατικό μέτρο της Δημαρχίας της πόλης είναι να αποφευχθεί η τοποθέτησή τους στα περιβόητα γκέτο της Δανίας. Η νομοθεσία που αποκαλείται «νόμοι του γκέτο» και πέρασε πέρσι περιλαμβάνει την κατεδάφιση ολόκληρων κτιριακών συγκροτημάτων με σπίτια και υποχρεωτική μετεγκατάσταση των κατοίκων, προοπτική που η Οντένσε θα ήθελε να αποφύγει.

Τοπικός δημοτικός σύμβουλος, ο Μπράιαν Ντιμπρό, το Σοσιαλιστικού Κόμματος περιέγραψε την αναγκαία αποζημίωση των εγκληματιών ως «σ…κατάσταση».

«Η επιλογή είναι μεταξύ παράσιτων και χολέρας. Αν αποτύχουμε να μεταφέρουμε 12-14 εγκληματίες από την περιοχή, θα καταλήξουμε στη λίστα των «σκληρών γκέτο» και θα τότε θα πρέπει να κατεδαφίσουμε κτίρια και να μεταφέρουμε κατοίκους. Θέλω να αποφευχθεί όλο αυτό το κόστος» δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου-συντηρητικού κόμματος Venstre στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, Κρίστοφερ Λίλεχολτ χαρακτήρισε την κατάσταση «τρελή» και «μεγάλο δίλημμα». Παρόλα αυτά η αποζημίωση των εγκληματιών ήταν μία καλή λύση.

Στην αντίθετη πλευρά, το δεξιό Danish People's Party εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια.

«Ο σκοπός του “πακέτου γκέτο” ήταν να εμποδίσει τα γκέτο και να σταματήσει το μαζικό έγκλημα που σημειώνεται όπου πολλοί μετανάστες συγκεντρώνονται στο ίδιο μέρος. Η ιδέα δεν ήταν να είναι δώρο για εγκληματίες» δήλωσε η Μέτε Ντένκερ.

«Πληρώνει για να γίνεις εγκληματίας στην Οντένσε» έγραψε χρήστης του Twitter.

​Η επίσημη λίστα με τα γκέτο της Δανίας δημοσιεύεται από το υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Στέγασης κάθε χρόνο από το 2010.

Στη λίστα μπαίνουν περιοχές που πάνω από το 50% των κατοίκων δεν έχουν δυτική καταγωγή και ανεργία 40%. Επιπλέον, το 60% των κατοίκων από 30 έως 59 ετών πρέπει να μην έχει ανώτερη εκπαίδευση. Η αναλογία καταδικασμένων μεταξύ των κατοίκων γκέτο είναι τουλάχιστον τρεις φορές υψηλότερος από ό,τι σε όλη τη χώρα.

Το 2019 43 αστικές περιοχές της Δανίας χαρακτηρίστηκαν ευάλωτες. Περίπου 29 χαρακτηρίστηκαν γκέτο και από αυτές 15 αναφέρονται ως «σκληρά γκέτο» καθώς παραμένουν μία τετραετία και περισσότερο στη λίστα.

Η Οντένσε με πληθυσμό 180.000 κατοίκους έχει τέσσερα γκέτο εκ των οποίων το ένα θεωρείται «σκληρό».

Tags:
αποζημίωση, μετακόμιση, μεταφορά, εγκληματίας, Δανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK