01:11 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 21
Βρείτε μας

Υπάρχει διαχρονικά η πεποίθηση ότι οι γυναίκες είναι πιο φιλειρηνικές από τους άντρες, οπότε και λιγότερο επιρρεπείς στο να ξεκινήσουν πολέμους, στην περίπτωση που κατέχουν εξουσία. 400 χρόνια Ευρωπαϊκής Ιστορίας, ωστόσο, επιβεβαιώνουν το αντίθετο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, που κάλυψε την ιστορική περίοδο από το 1480 έως το 1914 και τις κληρονομικές μοναρχίες, οι γυναίκες μονάρχες ήταν κατά 39% περισσότερο πιθανόν να κηρύξουν πολέμους, απ’ ότι οι άντρες ηγεμόνες.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν 193 βασίλεια, τα οποία είχαν τουλάχιστον μια γυναίκα μονάρχη. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν η Τσαρική Ρωσία, το Βασίλειο της Αγγλίας, η Ισπανία και η Αυστρία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι γυναίκες κυβέρνησαν σε λιγότερες από το 1/5 των χωρών που εξετάστηκαν.

«Οι βασίλισσες ήταν πιθανότερο να κερδίσουν εδάφη κατά τη διάρκεια της βασιλείας τους και δεν αντιμετώπισαν μεγαλύτερη εσωτερική αστάθεια, απ’ όση οι άντρες συνάδερφοί τους», αναφέρεται στα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, παίζει ρόλο εάν οι βασίλισσες κυβέρνησαν νυμφευμένες ή ελεύθερες. Καθώς παρουσιάζεται μια τάση οι αντίπαλοι να επιτίθενται περισσότερο σε βασίλεια που κυβερνούνταν από βασίλισσες χωρίς σύζυγο.

Από την άλλη, οι παντρεμένες βασίλισσες εμφάνιζαν την τάση να κηρύττουν περισσότερους πολέμους από τους νυμφευμένους βασιλιάδες, καθώς μπορούσαν να στραφούν στους συζύγους τους προκειμένου να τις βοηθήσουν με το βασίλειο.

Ενώ, οι βασιλιάδες, αντιθέτως, δεν στρέφονταν στις γυναίκες τους αναφορικά με τα θέματα διακυβέρνησης του βασιλείου.

«Υπάρχει ένα στερεότυπο ότι οι άντρες είναι υπεύθυνοι για τους πολέμους και τις γενοκτονίες και πως οι γυναίκες από τη φύση τους είναι οι ειρηνοποιοί» ανέφερε μία από τις συγγραφείς της έρευνας, η Οϊντρίλα Ντουμπ στην εφημερίδα The Times.

«Η έρευνά μας κατέρριψε αυτό το στερεότυπο», σημείωσε η ιστορικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γυναίκα βρήκε γοργόνα σε λίμνη: Ψάρι έχει πρόσωπο ανθρώπου - Βίντεο

Έτσι κατασκευάζονται τα αόρατα ρωσικά «γεράκια» 5ης γενιάς Su-57 - Βίντεο

Ο «Κολοσσός των Αιθέρων»: Ρωσικό ελικόπτερο Mi-26 σηκώνει επιβατικό αεροπλάνο για πλάκα - Βίντεο

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο αυθεντικός καουμπόι της Marlboro - Βίντεο

Tags:
Βασιλεία, Ευρώπη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK