21:52 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε μέλη της κυβέρνησής του και στον Μπόρις Γέλτσιν απέδωσε την ευθύνης της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που ήταν ο τελευταίος Γενικός Γραμματέας της.

Είκοσι οκτώ χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο τελευταίος Γενικός Γραμματέας, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αποκάλυψε τον υπεύθυνο για τη διάλυση της χώρας, δείχνοντας τον Μπόρις Γέλτσιν.

Ειδικότερα, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», είπε ότι μέλη της κυβέρνησής του μαζί με τον Μπόρις Γέλτσιν προσπάθησαν να οργανώσουν πραξικόπημα εναντίον του.

«Εκείνοι που διοργάνωσαν το πραξικόπημα τον Αύγουστο του 1991 και εκμεταλλεύτηκαν την αποδυνάμωση της θέσης του προέδρου της ΕΣΣΔ είναι υπεύθυνοι για το τέλος της περεστρόικα και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος δήλωσε πως αναγνώριζε τότε πιθανούς κινδύνους που υπήρχαν από το σύστημα της περεστρόικα, αλλά υπεραμύνθηκε των επιλογών του, λέγοντας ότι η χώρα χρειαζόταν μεταρρυθμίσεις.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ με τον Τζορτζ Μπους κατά τη συνάντησή τους στις ΗΠΑ το 1990
© Sputnik / Yuryi Abramochkin
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ με τον Τζορτζ Μπους κατά τη συνάντησή τους στις ΗΠΑ το 1990

Συγκεκριμένα, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δήλωσε: «Ήταν αδύνατο να ζήσουμε όπως πριν. Ένα βασικό στοιχείο της περεστρόικα ήταν η νέα σκέψη στην εξωτερική πολιτική, η οποία περιλαμβάνει τόσο τις παγκόσμιες αξίες του πυρηνικού αφοπλισμού, όσο και την ελευθερία επιλογής». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν θα επιστρέψει σ' ένα «ολοκληρωτικό» σύστημα διακυβέρνησης.

Επίσης, ο Γερμανός Πρόεδρος, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, έπλεξε το εγκώμιο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον ρόλο που διαδραμάτισε έτσι ώστε η Γερμανία να επανενωθεί μιας και συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Περεστρόικα και διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έγινε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης τον Μάρτιο του 1985, αρχίζοντας ευρεία εκστρατεία με σκοπό να εκδιώξει συντηρητικούς κομμουνιστές από ηγετικές θέσεις και το 1987-88 εισήγαγε περιορισμένες μεταρρυθμίσεις της αγοράς που οδήγησαν στη δημιουργία συνεταιρισμών και αυξημένη ελευθερία για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Μεταξύ του 1989 και του 1990, επέβλεψε ευρείες πολιτικές μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν σε άμεσες εκλογές και τερματισμό του μονοπωλίου του Κομμουνιστικού Κόμματος στην πολιτική εξουσία και στην άνοδο του εθνικιστικού και αποσχιστικού αισθήματος στις δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Μπόρις Γέλτσιν.

Τον Αύγουστο του 1991, τα μέλη του εσωτερικού κύκλου του Γκορμπατσόφ άρχισαν μια προσπάθεια πραξικοπήματος εναντίον του, προκειμένου να σταματήσουν τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις του.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις περιελάμβαναν μια νέα Συνθήκη της Ένωσης που επιδίωκε να χορηγήσει σε πάνω από είκοσι αυτόνομες περιοχές το σχετικό καθεστώς της Δημοκρατίας της Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίες, αν εφαρμοζόντουσαν, τότε η Σοβιετική Ένωση θα διαλυόταν σε περισσότερες από 15 χώρες, δηλαδή σε αντίθεση με ό,τι έγινε. Η προσπάθεια πραξικοπήματος απέτυχε, το Κομμουνιστικό Κόμμα απαγορεύτηκε και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ επέστρεψε στη Μόσχα, έχοντας εξασθενημένες δυνάμεις.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1991, οι ηγέτες των Δημοκρατιών της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας συναντήθηκαν και υπέγραψαν συμφωνία που δήλωσε ότι η Σοβιετική Ένωση είχε πάψει να υπάρχει. Στις 25 Δεκεμβρίου, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εμφανίστηκε στην τηλεόραση και παραιτήθηκε, σηματοδοτώντας την επίσημη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Παρά το γεγονός ότι ευρέως εγκωμιάζεται ως οραματιστής παγκόσμιος ηγέτης για τις προσπάθειές του να τερματίσει τον Ψυχρό Πόλεμο και να αυξήσει την παγκόσμια συνεργασία σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έχει -επίσης- επικριθεί έντονα στην πατρίδα του για την αποτυχία των οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων του, τη διάλυση της συμμαχίας ασφαλείας του Συμφώνου της Βαρσοβίας, το τέλος της υπερδύναμης της Σοβιετικής Ένωσης και την κατάρρευση της ίδιας της χώρας. Στη δεκαετία του 1990, η Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες βυθίστηκαν σε μια περίοδο άνευ προηγουμένου φτώχειας και εθνικής ταπείνωσης.

Διαβάστε ακόμα:

Οι τέσσερις φορές που τεχνολογικό λάθος παρολίγον να προκαλέσει πυρηνικό ολοκαύτωμα

Tags:
Σοβιετική Ένωση, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK