12:27 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (207)
0 0 0
Βρείτε μας

Σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Spiegel είχε αναφέρει ότι τα πρώτα μέτρα θα επιβληθούν μέσα στο έτος, αφού δεν φαίνεται πιθανό το ενδεχόμενο υπαναχώρησης της Τουρκίας.

Ο κανονισμός για μέτρα κατά προσώπων και εταιρειών που σχετίζονται με τις τουρκικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, οι υπουργοί θα εγκρίνουν τον κανονισμό με τις κυρώσεις.

Η απόφαση των 28 κρατών μελών για επιβολή μέτρων λήφθηκε κατά τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου με ομοφωνία και επικυρώθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για τα μέτρα στις 14 Οκτωβρίου αφορούσε τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και είχαν αποφασιστεί τον Ιούνιο και πάλι σε επίπεδο υπουργών, ενώ στην συνέχεια εγκρίθηκαν σε επίπεδο ηγετών.

Εξάλλου, στα μέσα Οκτωβρίου οι υπουργοί Εξωτερικών ανέθεσαν σε σχετική επιτροπή του Συμβουλίου να καταρτίσει και να παρουσιάσει το σχετικό κανονισμό της ΕΕ για τις κυρώσεις κατά προσώπων και εταιρειών, ενώ στη συνέχεια οι αποδέκτες των κυρώσεων θα πρέπει να κατονομαστούν.

Σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Spiegel είχε αναφέρει ότι τα πρώτα μέτρα θα επιβληθούν μέσα στο έτος, αφού δεν φαίνεται πιθανό το ενδεχόμενο υπαναχώρησης της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, η ΕΕ αποφάσισε την περικοπή κονδυλίων προς την Τουρκία και πάγωσε τις διαβουλεύσεις για τον εναέριο χώρο.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Φατίχ Ντονμέζ είχε προαναγγείλει ότι το γεωτρύπανο Φατίχ θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση σε μερικές εβδομάδες, μετά την ολοκλήρωση του ανεφοδιασμού του στη Μερσίνα.

Αναφορικά με το Γιαβούζ είχε κάνει γνωστό ότι πριν μερικές εβδομάδες είχε ξεκινήσει γεώτρηση στη Μόρφου.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (207)
Tags:
Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Κύπρος, Ανατολική Μεσόγειος, Τουρκία, κυρώσεις, Κυπριακή ΑΟΖ, Βρυξέλλες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK