01:47 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε συνέντευξή του πριν από μια εβδομάδα στον Economist, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό».

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν για το «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Μοραβιέτσκι, το ΝΑΤΟ είναι «η πιο σημαντική συμμαχία στον κόσμο όσον αφορά τη διατήρηση της ελευθερίας και της ειρήνης.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι τέτοιες αμφιβολίες για το ΝΑΤΟ «μπορούν να κάνουν τους άλλους συμμάχους να αναρωτιούνται εάν ίσως η Γαλλία έχει αμφιβολίες για την παραμονή της σε αυτό».

Μίλησε δε με θετικό τρόπο για τη διαχρονική στήριξη των ΗΠΑ στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι «αν δεν ήταν η βοήθεια των ΗΠΑ, η Ευρώπη δεν θα είχε απελευθερωθεί από τη ναζιστική γερμανική κατοχή».

Σκληρή κριτική στον Μακρόν για τη στάση του απέναντι στη Ρωσία

Ο Μοραβιέτσκι σχολίασε πως δεν έβλεπε με καλό μάτι την ιδέα του Μακρόν για επαναπροσέγγιση της Ρωσίας.  

Κατέστησε σαφές ότι η Βαρσοβία «υποστηρίζει πάρα πολύ τη συνεργασία με μια ειρηνική και δημοκρατική Ρωσία», προσθέτοντας όμως ότι «η Ρωσία δεν είναι ειρηνική και είναι αρκετά επιθετική στους γύρω της».

«Ο Πρόεδρος Μακρόν βρίσκεται σε διαφορετική θέση επειδή δεν αισθάνεται την καυτή ανάσα της ρωσικής αρκούδας στο λαιμό του. Πιστεύω ότι η αλληλεγγύη της ΕΕ πρέπει να είναι εξίσου σημαντική για όλους τους ηγέτες της ΕΕ, ώστε να μην παραβλέπουμε τις επιφυλάξεις άλλων εταίρων της ΕΕ έναντι της Ρωσίας », κατέληξε ο Πολωνός πρωθυπουργός..

Υπενθυμίζεται πως στη συνέντευξη στο Economist  ο Μακρόν ζήτησε επίσης βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα, η οποία έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

Tags:
ΝΑΤΟ, Πολωνία, Γαλλία, Ρωσία, Εμανουέλ Μακρόν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK