06:08 08 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Εκτός της Γκάνας, ακόμη 15 χώρες έχουν ανακαλέσει την αναγνώριση της αυτο-ανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Κοσόβου. Ποιες είναι αυτές οι χώρες.

Η 16η χώρα, η οποία ανακαλεί την αναγνώριση της αυτο-ανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Κοσόβου, κατέστη η Γκάνα, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας.

«Ενημερωθήκαμε επισήμως ότι η κυβέρνηση της Γκάνας πιστεύει ότι η αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσόβου ήταν υπερβολικά βιαστική και ότι αυτή η αναγνώριση συνιστά παραβίαση των Συνθηκών του Ελσίνκι και του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» ανακοίνωσε το σερβικό ΥΠΕΞ.

Εκτός της Γκάνας, στη λίστα των χωρών που έχουν ανακαλέσει την αναγνώριση του Κοσόβου συμπεριλαμβάνονται τα εξής κράτη: Μπουρούντι,  Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, Κομόρες, Ντομίνικα, Γουινέα-Μπισάου, Γρενάδα, Λεσόθο, Λιβερία, Μαγαδασκάρη, Παλάου, Παπούα Νέα Γουινέα, Σάο Τόμε και Πρινσίπε, Νησιά Σολομώντα, Σουρινά και Τόγκο.

Τον Αύγουστο, η αμερικανική πρεσβεία στην Πρίστινα δημοσίευσε μία κοινή έκκληση των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας προς τις αρχές της Σερβίας και του Κοσόβου για επανέναρξη του διαλόγου, υπό την ευρωπαϊκή εποπτεία.

Στην έκκληση αυτή, καλούταν η Πρίστινα να άρει την αύξηση κατά 100% των δασμών στις εισαγωγές από τη Σερβία, και το Βελιγράδι να σταματήσει την άσκηση πίεσης για την άρση της αναγνώρισης του Κοσόβου από κράτη – μέλη του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2008, το Κόσοβο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, με την Πρίστινα να ισχυρίζεται ότι πάνω από 100 κράτη έχουν αναγνωρίσει το νέο κράτος.

Βέβαια, η Σερβία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ελλάδα, το Ισραήλ, και αρκετές ακόμη χώρες, δεν έχουν προς το παρόν αναγνωρίσει το Κόσοβο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπορεί να αλλάξει η Ρωσία τη γεωπολιτική αρχιτεκτονική των Βαλκανίων;

«Κλειδί» η Ρωσία στις διαπραγματεύσεις Σερβίας - Κοσόβου

Tags:
Αφρική, Γκάνα, Βαλκάνια, δημοκρατία, αναγνώριση, Σερβία, Κόσοβο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK