00:06 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες παραιτήθηκε την Κυριακή, εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων κατά της νίκης του στις εκλογές του και ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας απαίτησαν την παραίτησή του.

Την παραίτηση του Προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες την Κυριακή ακολούθησε η παραίτηση του υπουργού Άμυνας, Χαβιέ Σαβαλέτα, σύμφωνα με Tweet του υπουργείου την Τρίτη.

«Αφήνω τη θέση του Υπουργού Άμυνας για να διατηρήσω την ενότητα στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων» δήλωσε ο Σαβαλέτα.

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι οι διοικητές του στρατού δεν διέταξαν ποτέ τη χρήση στρατιωτικής δύναμης κατά των πολιτών.

«Δεν δώσαμε ποτέ εντολή στους στρατιώτες και τους ναύτες μας να στρέψουν όπλο κατά του λαού τους και δεν θα τους δώσουμε ποτέ. Το κράτος που οικοδομήσαμε είναι μια Βολιβία στην οποία ο στρατιωτικός υπερασπίζεται τη χώρα του και τον λαό του και ποτέ από (σ.σ. δεν προστατεύεται) από αυτούς », τόνισε.

Στο Μεξικό ο Μοράλες

Ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες ότι φεύγει για το Μεξικό, το οποίο του χορήγησε πολιτικό άσυλο, αλλά θα επιστρέψει σύντομα.

«Αδελφές και αδελφοί, φεύγω για το Μεξικό», έγραψε ο Μοράλες στο Twitter και πρόσθεσε: «πονάω που εγκαταλείπω τη χώρα για πολιτικούς λόγους, αλλά ... Σύντομα θα επιστρέψω με περισσότερη δύναμη και ενέργεια».

Αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Μαρτσέλο Έμπραρντ, επιβεβαίωσε ότι ο Έβο Μοράλες ήταν σε αεροσκάφος που στάλθηκε από το Μεξικό, το οποίο του είχε χορηγήσει πολιτικό άσυλο.

«Ο Έβο Μοράλες βρίσκεται ήδη στο αεροπλάνο της μεξικανικής κυβέρνησης που στάλθηκε για να εξασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά του στη χώρα μας», έγραψε ο Έμπραρντ στο Twitter.

Λίγο αργότερα, ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το αεροπλάνο της Μεξικανικής Πολεμικής Αεροπορίας με τον παραιτηθέντα Βολιβιανό Πρόεδρο Έβο Μοράλες απογειώθηκε από τη Βολιβία και έκανε στάση στο Περού για ανεφοδιασμό.

Tags:
Βολιβία, πραξικόπημα, στρατός, παραίτηση, Μεξικό, υπουργός Άμυνας, Έβο Μοράλες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK