17:04 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 60
Βρείτε μας

Η πρώτη κιόλας επαφή με την κριμαϊκή γη, ακόμα και από το αεροδρόμιο της Συμφερούπολης, υπενθυμίζει τους ισχυρούς δεσμούς της με την Ελλάδα. Ξεπηδούν μνήμες από την κλασική αρχαιότητα, τότε που οι Έλληνες άποικοι ονόμασαν την περιοχή Ταυρίδα.

Είναι αλήθεια, ότι δεν υπάρχει ένα μέρος της κριμαϊκής χερσονήσου που να μην έχει κέντρο αναφοράς την Ελλάδα. Η Ταυρίδα είναι καθαρά ελληνικό όνομα, όπως η Σεβαστούπολη, η Θεοδοσία, το Κερτς-Κέρας (αρχαίο Ποντικάπαιον), η Ευπατορία. Με λίγα λόγια, η Κριμαία είναι μία άλλη Ελλάδα.

Όσα έγιναν στο Διεθνές Συνέδριο «Η Κριμαία στο Σύγχρονο Διεθνές Περιβάλλον» 

Οι καλές καιρικές συνθήκες της περασμένης εβδομάδας, έδωσαν την ευκαιρία σε όσους παρακολούθησαν το Διεθνές Συνέδριο «Η Κριμαία στο Σύγχρονο Διεθνές Περιβάλλον» (6-7 Νοεμβρίου) να γνωρίσουν τη σημερινή Κριμαία και τις δυνατότητες ανάπτυξής της, μετά την ενσωμάτωσή της στη Ρωσική Ομοσπονδία, ως αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος της 16ης Μαρτίου του 2014.

Φιλοξενούμενοι του Γκεόργκι Μουράντοφ, αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Κριμαίας και εκπροσώπου στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αρκετοί Έλληνες παρακολούθησαν τις διήμερες εργασίες του Φόρουμ.

Στην πέμπτη αυτή συνάντηση των Φίλων της Κριμαίας, πήραν μέρος 33 εκπρόσωποι από 20 και πλέον χώρες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, κοινωνικοί και πανεπιστημιακοί φορείς από την Κριμαία και τη Μόσχα.

Ο Γκεόργκι Μουράτοφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας και εκπρόσωπος στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας
© Sputnik /
Ο Γκεόργκι Μουράτοφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας και εκπρόσωπος στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Στη συνάντηση διαβάστηκαν χαιρετισμοί του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και του Προέδρου της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ.

Η έναρξη των εργασιών και η πρώτη ημέρα του Φόρουμ έγιναν στο ιστορικό Μέγαρο της Λιβάντια, εκεί όπου τον Φεβρουάριο του 1945 υπεγράφη, από τους Στάλιν, Τσώρτσιλ και Ρούσβελτ, η ιστορική Συνθήκη που καθόριζε το status της μεταπολεμικής Ευρώπης.

Το πλαίσιο των εργασιών της πρώτης ημέρας και οι παρεμβάσεις των ξένων και Ρώσων ομιλητών, ανέδειξαν το σημερινό πρόσωπο της Κριμαίας και την αναγκαιότητα να σταματήσει το άδικο εμπάργκο, το οποίο έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, αγνοώντας τους ιστορικούς δεσμούς της περιοχής με τη Ρωσία και την δημοψηφισματική διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ενσωμάτωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Μουράντοφ στο Sputnik: «Οι προοδευτικοί Ευρωπαίοι να επισκεφτούν την κριμαϊκή χερσόνησο»

Ο Γκεόργκι Μουράντοφ, γνωστός ελληνιστής και άριστος χειριστής της ελληνικής γλώσσας, μιλώντας στο Sputnik, στάθηκε ιδιαίτερα στην Διακήρυξη που υιοθέτησαν οι εκπρόσωποι του Φόρουμ και στα βασικά σημεία της.

Όπως τόνισε, οι πολίτες στη Δυτική Ευρώπη πρέπει να πληροφορηθούν αληθινά, για την πραγματική κατάσταση στην Κριμαία, να στραφεί η προσοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα δικαιώματα των πολιτών της Κριμαίας που παραβιάζονται με τις κυρώσεις και τον απομονωτισμό της περιοχής. Ο κ. Μουράντοφ στάθηκε, επίσης, στις εχθρικές ενέργειες της γειτονικής Ουκρανίας, όπως τη διακοπή της παροχής νερού, επισημαίνοντας με έμφαση την ανάγκη, οι προοδευτικοί πολίτες της Ευρώπης, να επισκεφθούν την κριμαϊκή χερσόνησο και να δουν από κοντά την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Γκεόργκι Μουράντοφ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην απόφαση του Φόρουμ να σταλεί επιστολή για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κριμαίας από την Ουκρανία και τις Δυτικές χώρες, στην αρμόδια Επίτροπο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ.

H επιστολή θα σταλεί μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Δισεκατομμύρια ρούβλια για έργα υποδομής

Η Μόσχα επενδύει περισσότερα από 10 δισ. ρούβλια τον χρόνο, για έργα υποδομής στην Κριμαία. Η οδική σύνδεση της Ρωσίας με την Κριμαία, μέσω της γέφυρας του Κερτς είναι γεγονός, καθώς και η λειτουργία δύο εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η σιδηροδρομική και οδική αναβάθμιση της χερσονήσου, αλλά και η ανακατασκευή των λιμανιών της.

Όπως τόνισαν στο Sputnik, κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Κριμαίας, το πρόβλημα του νερού αντιμετωπίζεται με συνεχείς γεωτρήσεις και με την υλοποίηση κατασκευής εργοστασίου αφαλάτωσης.

Παράλληλα, έμφαση δίνεται στην κατασκευή και ανακατασκευή σχολείων και δημοσίων κτιρίων. Την ίδια στιγμή, προχωρούν μία σειρά από ξένες επενδύσεις. Ισραηλινοί πρόκειται να κατασκευάσουν ένα μεγάλο ιατρικό συγκρότημα, ενώ οι Κινέζοι έχουν «μπει» στο σύστημα κινητής τηλεφωνίας.

Στο πανεπιστήμιο της Συμφερούπολης έγινε, τη δεύτερη ημέρα, μία ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ πανεπιστημιακών, ξένων εκπροσώπων και φοιτητών για τον φασισμό, τον ρατσισμό και τον αντιρωσισμό που εμφανίζονται σε πολλές χώρες στη Δύση. Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ είχαν, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφθούν το Russia Today και να παρακολουθήσουν ένα Talk-show με τον δημοσιογράφο Andrey Norkin.

Οι Έλληνες της Κριμαίας ζητούν βίζα

Οι Έλληνες της Κριμαίας, που υπολογίζονται σε 6 χιλιάδες, έχουν σημαντική παρουσία στο τοπικό κοινοβούλιο, με τέσσερις 4 εκλεγμένους βουλευτές και πολλούς συλλόγους, που έχουν να επιδείξουν αξιόλογη δραστηριότητα στην κοινωνική ζωή της κριμαϊκής χερσονήσου.

Μιλώντας στο Sputnik, τόσο ο Ιβάν Σόνους, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Κριμαίας και βουλευτής, όσο και ο Χριστόφορος Εφίμοβ, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Σεβαστούπολης, τόνισαν την ανάγκη να δοθεί εθνική βίζα στους Έλληνες της περιοχής, για να μπορούν να επισκέπτονται άνετα την πατρίδα, χωρίς προβλήματα.

Τιμητικές διακρίσεις

Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών του Φόρουμ των «Φίλων της Κριμαίας», ο Γραμματέας του Ελληνορωσικού Συνδέσμου, Παύλος Χρήστου, τιμήθηκε με το μετάλλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για την ενδυνάμωση των Διεθνών Σχέσεων της Δημοκρατίας της Κριμαίας. Σε δηλώσεις του στο Sputnik, τόνισε ότι οι σύνδεσμοι φίλων της Κριμαίας απ' όλο τον κόσμο βοηθούν και υποστηρίζουν την προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της Κριμαίας, ως αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τιμητική διάκριση στον Παύλο Χρήστου
© Sputnik /
Τιμητική διάκριση στον Παύλο Χρήστου

Τιμητική διάκριση έλαβε και ο πρόεδρος της Λέσχης «Φίλων της Κριμαίας», Κώστας Ήσυχος.

Επίσης, ο Κυπρορωσικός Σύνδεσμος Φιλίας υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Γκεόργκι Μουράντοφ, ο οποίος υπήρξε και πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο.

Η Κριμαία, πέντε χρόνια μετά την ενσωμάτωσή της με τη Ρωσία, έχει κάνει βήματα προς το μέλλον. Μένουν πολλά ακόμα να γίνουν, αλλά σίγουρα το 2019 δεν είναι ίδιο με το 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πληθαίνουν οι φωνές υπέρ της ονομασίας «Κριμαία - Ταυρίδα» - Άνοιξε ο διάλογος για την αλλαγή

Κριμαία: Προς αναζήτηση της μυθικής «Ιφιγένειας Εν Ταύροις»;

Tags:
Ελλάδα, Ρωσία, Κριμαία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK