19:36 16 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σύμφωνα με τις αρχές, ισλαμιστικά περιβάλλοντα απολαμβάνουν παροχές που χρηματοδοτούν φορολογούμενοι με ποσά «εκατομμυρίων κορόνων».

Η αστυνομία της Σουηδίας (Säpo) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «σχετικά μεγάλο αριθμό οργανώσεων» με συνδέσεις σε βίαια εξτρεμιστικά περιβάλλοντα που λαμβάνουν δημόσιες επιχορηγήσεις μέσω χορηγιών και παροχών.

«Βλέπουμε στο επιχειρησιακό μας έργο ότι υπάρχουν άτομα με συνδέσεις με εξτρεμισμό που προωθεί τη βία οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε οργανισμούς που λαμβάνουν δημόσια κεφάλαια. Πρόκειται για άτομα που χρησιμοποιούν τους οργανισμούς ως πλατφόρμα για τη διάδοση των μηνυμάτων τους» αναφέρει σε ανακοίνωση ο υπεύθυνος των επιχειρήσεων της αστυνομίας Γιόχαν Όλσον.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η έκταση των εισφορών και των παροχών σε οργανώσεις με συνδέσεις σε εξτρεμιστικά κινήματα που προωθούν τη βία είναι δύσκολο να εκτιμηθεί εξαιτίας της έλλειψης διαφάνειας στο σύστημα, ωστόσο, «ανέρχονται σε εκατομμύρια κορόνων».

Προκειμένου να εμποδίσουν αυτό, απαιτούνται «αποτελεσματικές και νομικές μέθοδοι που δίνουν στις αρχές επιχορηγήσεων το δικαίωμα να αρνηθούν ή να ανακτήσουν χορηγίες» προτείνει η Säpo.

«Η πρόσβαση σε δημόσιους πόρους αυξάνει τη νομιμότητα και παρέχει οικονομικές συνθήκες σε πλατφόρμες όπου συμβαίνει η ριζοσπαστικοποίηση, και αυτό συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη εξτρεμιστικού περιβάλλοντος. Ιστορικά, αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα σε όλα τα τρία εξτρεμιστικά περιβάλλοντα που η αστυνομία ακολουθεί (τα άλλα δύο είναι ο αριστερός και δεξιός εξτρεμισμός), ωστόσο, αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στη βία ισλαμιστικού περιβάλλοντος» υπογράμμισε ο Όλσον.

Προκειμένου να μειώσει την αύξηση των εξτρεμιστικών κοινοτήτων, η κοινωνία πρέπει να εμποδίσει οργανισμούς που συνεισφέρουν στην ριζοσπαστικοποίηση από την λήψη δημόσιων πόρων, τόνισε.

Για να σταματήσει ο χρηματοδοτούμενος από το κράτος ισλαμισμός, η αστυνομία πρότεινε την εγκαθίδρυση ενός «κέντρου γνώσης» για παροχή υποστήριξης και εμπειρίας στις αρχές στην αξιολόγηση οργανισμών και ιδιωτικών φορέων, καθώς και για εξτρεμιστικά και αντι-δημοκρατικά περιβάλλοντα που λαμβάνουν δημόσιους πόρους μέσω επιχορηγήσεων από το κράτος ή τους δήμους.

«Το κράτος δεν πρέπει να χρηματοδοτεί ενέργειες που υποσκάπτουν τη δημοκρατία μας με τη στήριξη του βίαιου εξτρεμισμού» υπογράμμισε ο Γιόχαν Όλσον.

Τον περασμένο μήνα, οι δύο υψηλόβαθμοι Σουηδοί ερευνητές και αναπληρωτές καθηγητές Μάγκνους Ράνστορπ και Άγιε Κάρλμπομ έκρουσε τον κώδωνα για ισλαμικές παράλληλες κοινωνίες που χρηματοδοτούνται έμμεσα με χρήματα των φορολογούμενων. Στο κοινό τους άρθρο, υπογράμμισαν το παράδειγμα της φοιτητικής ένωσης Ιμπν Ρουσντ, που έλαβε ετήσια επιχορήγηση 23 εκατομμυρίων κορόνων (περίπου 2,3 εκατ. δολάρια) από το Συμβούλιο Εκπαίδευσης Ενηλίκων (FR).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, που έθεσαν επίσης το ζήτημα της ρατσιστικής και αντι-σημιτικής ιστορίας της, έχει σύνδεση με την πανισλαμιστική οργάνωση Μουσουλμανική Αδελφότητα και προωθεί «θεσμοθετημένο διαχωρισμό» στοχεύοντας ειδικά σε περιθωριοποιημένους Μουσουλμάνους από ευάλωτες γειτονιές.

Στις αρχές του μήνα, έξι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές, με προέλευση από μετανάστες, που η Säpo είχε χαρακτηρίσει «απειλή για την ασφάλεια» και είχε καταχωρήσει για απέλαση από τη χώρα, απελευθερώθηκαν για ανθρωπιστικούς λόγους, υπό τον φόβο ότι αντιμετωπίζουν «δίωξη» στις χώρες από όπου προέρχονται.

Σε πρόσφατη καταμέτρηση από το Ινστιτούτο Μελλοντικών Μελετών καταγράφηκαν 785 εξτρεμιστές ισλαμιστές στη Σουηδία, που στο παρελθόν εμφανίστηκαν ως ένας από τους μεγαλύτερους «εξαγωγείς εξτρεμιστών» ανά κάτοικο της Ευρώπης, παρέχοντας περίπου 300 αυτοαποκαλούμενους «ξένους μαχητές» στη Μέση Ανατολή.

Tags:
ισλάμ, εξτρεμισμός, αστυνομία, Σουηδία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK