22:24 12 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Η Δαμασκός, η Μόσχα και η Άγκυρα έχουν ασκήσει επανειλημμένα κριτική σε βάρος των προσπαθειών από μέρους των ΗΠΑ να παραμείνουν σε πλούσιες σε πετρέλαιο περιοχές της Συρίας, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν, παρανόμως, να διαχωρίσουν τα εδάφη στην ανατολική όχθη του Ευφράτη και να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό, παράνομο, ψευδοκράτος στην περιοχή, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σήμερα στο ειρηνευτικό φόρουμ στο Παρίσι.

«Στην ανατολική όχθη του Ποταμού Ευφράτη, κάνουν ό,τι δυνατόν για να δημιουργήσουν τις δομές για ένα ψευδοκράτος και ζητούν από τα κράτη του Κόλπου σημαντικές επενδύσεις, προκειμένου να δημιουργήσουν μια τοπική κυβέρνηση στη βάση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, των Κούρδων και άλλων, με την ξεκάθαρη πρόθεση να διασπάσουν αυτό το κομμάτι εδάφους από τη Συρία και να ελέγχουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που βρίσκονται εκεί», σημείωσε συγκεκριμένα ο Λαβρόφ. 

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι απαγορεύουν στους εταίρους τους να επενδύσουν στην ανοικοδόμηση της Συρίας. 

«Σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση της Συρίας, εμείς, από κοινού με τη συριακή κυβέρνηση, στηρίζουμε το κάλεσμα για τη δημιουργία συνθηκών εκσυγχρονισμού των υποδομών και την επιστροφή των προσφύγων, ούτως ώστε η χώρα να μπορεί να επιστρέψει σε μια φυσιολογική ζωή. Οι ΗΠΑ αρνούνται κατηγορηματικά την ανάγκη για αυτό και απαγορεύουν στους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε χώρες της περιοχής, να επενδύσουν σε οποιοδήποτε πρότζεκτ στα εδάφη που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση», ανέφερε ακόμη ο Λαβρόφ. 

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε ότι οι ΗΠΑ ότι προσπαθούν να κλέψουν το πετρέλαιο της Συρίας, σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο καταστρέφουν τις ευκαιρίες για πολιτική διευθέτηση.

Εν τω μεταξύ, στα τέλη του Οκτωβρίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε κάνει λόγο για ληστεία, αναφερόμενο στα σχέδια των ΗΠΑ να αναπτύξουν δυνάμεις στη Συρία. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση των ΗΠΑ να κατασκευάσουν στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, προκειμένου να προστατεύσουν όπως υποστηρίζουν τις συριακές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι ΗΠΑ αρχίζουν να χτίζουν νέες βάσεις σε πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή στη Συρία

Υπ. Άμυνας Ρωσίας: Οι εικόνες που «δείχνουν» λαθρεμπόριο συριακού πετρελαίου υπό τη φύλαξη των ΗΠΑ

Tags:
Ρωσία, Πετρέλαιο, Συρία, ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK