15:03 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι. Γιατί η Γαλλία μπλόκαρε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Δίκιο… στον Εμανουέλ Μακρόν «έδωσε» ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, λίγες εβδομάδες μετά το «όχι» της Ε.Ε. στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε δίκιο να θέλει να αλλάξει τη διαδικασία ένταξης των υποψηφίων μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι «κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει» γιατί η Βόρεια Μακεδονία άλλαξε ονομασία προκειμένου να ενταχθεί στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, αλλά παρ’ όλα αυτά «μπλόκαραν» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το μεσημέρι της Τρίτης, ο Πενταρόφσκι είχε συνάντηση με τον Μακρόν στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας εξήγησε στον ομόλογό του γιατί μπλόκαρε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

«Δεν αναφέρομαι στο χρονοδιάγραμμα, αλλά ο Μακρόν είχε δίκαιο να ζητά να υπάρχει αλλαγή της διαδικασίας. Όλοι ξέρουν ότι υπάρχουν χώρες - μέλη της ΕΕ που δεν ανταποκρίνονται στα υψηλότερα δημοκρατικά πρότυπα» εξήγησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας.

Τόνισε, παράλληλα, ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ αποτελεί πιο επείγον ζήτημα για μία χώρα στην ασταθή περιοχή των Βαλκανίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. αρνήθηκε να ανάψει το πράσινο φως στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Το ευρωπαϊκό «μπλόκο» προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στα Σκόπια, με τον Ζόραν Ζάεφ να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για τις 12 Απριλίου 2020.

Η Ε.Ε., πάντως, διευκρίνισε ότι το ζήτημα της ένταξης θα εξεταστεί εκ νέου τον Μάιο του 2020. Σε κάθε περίπτωση, πίσω από το ευρωπαϊκό μπλόκο βρέθηκε η Γαλλία, καθώς το Παρίσι αξιώνει τη ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος ένταξης στην Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άλλαξε γνώμη ο Ζάεφ: Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Tags:
διαπραγματεύσεις, Διαπραγμάτευση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Ένωση, ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Παρίσι, Εμανουέλ Μακρόν, Γαλλία, Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK