17:11 03 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (202)
0 0 0
Βρείτε μας

Σε θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της χερσονήσου της Καρπασίας, στην Κύπρο, βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης το τουρκικό πλοίο – γεωτρύπανο «Πορθητής» (Φατίχ).

Ανοιχτά της Κύπρου βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» (Fatih).

Βάσει του στίγματός του και σύμφωνα με το marrinetraffic.com, το πλοίο – γεωτρύπανο βρίσκεται νοτιοανατολικά της χερσονήσου της Καρπασίας.

Σύμφωνα με Navtex που εξέδωσε η Τουρκία την Τετάρτη, ο «Πορθητής» θα διεξάγει γεώτρηση – μαζί με υποστηρικτικά πλοία – στη συγκεκριμένη περιοχή από τις 19 Νοεμβρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Κατά το philenews.com, ο στόχος της γεώτρησης βρίσκεται ακριβώς πάνω στα όρια των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, βρίσκεται σε απόσταση 23 χιλιομέτρων (περίπου 13 ναυτικά μίλια) από τις νότιες ακτές της χερσονήσου της Καρπασίας, στο ύψος του Ριζακαρπάσου.
Ανοιχτά της Καρπασίας στην Κύπρο ο «Πορθητής»
© Φωτογραφία : marinetraffic.com
Ανοιχτά της Καρπασίας στην Κύπρο ο «Πορθητής»

Στο σημείο τα θαλάσσια βάθη είναι σχετικά ρηχά, ενώ στην ίδια περιοχή βρέθηκε στο παρελθόν και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο πλέον βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο «Πορθητής» είχε αναχωρήσει το απόγευμα της Τετάρτης από το λιμάνι της Σελεύκειας.

Κυρώσεις της ΕΕ

Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε πλαίσιο για την επιβολή κυρώσεων κατά προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις της Τουρκίας ανοιχτά της Κύπρου.

Οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν ταξιδιωτική απαγόρευση και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων για άτομα και οντότητες. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε τονίσει ότι το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου, σημειώνοντας ακόμη, ότι και ο «Πορθητής» ετοιμάζεται για νέα γεώτρηση.

Διαβάστε επίσης:

Οι κυρώσεις της ΕΕ για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (202)
Tags:
γεώτρηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΕ, κυρώσεις, κυρώσεις κατά Τουρκίας, Τουρκία, Κυπριακό, Κυπριακή ΑΟΖ, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK