ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ολοκληρώνεται στις 1 Δεκεμβρίου, ενώ θα τον διαδεχθεί ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Ως μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση περιέγραψε τη Ρωσία ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Έπρεπε να υπενθυμίζω δημοσίως σε άλλους, σχεδόν κάθε εβδομάδα, ότι η Ρωσία δεν είναι ο “στρατηγικός εταίρος” μας αλλά το “στρατηγικό μας πρόβλημα”», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Όπως ανέφερε, είχε χαρακτηριστεί «μονομανής» επειδή ήταν τόσο επικεντρωμένος στο θέμα αυτό. «Ωστόσο, τελικά αυτό απέδωσε», πρόσθεσε.

Επικρίσεις κατά Μακρόν

Επέκρινε επίσης τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που πρότεινε μια διαφορετική προσέγγιση στις σχέσεις με τη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ευρωπαϊκή κυριαρχία.

Ο κ. Τουσκ δεν είναι ο μόνος Πολωνός πολιτικός που πρόσφατα επέκρινε τον κ. Μακρόν για την προσπάθειά του να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία και τις αναφορές του σχετικά με τον «εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ».

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι είπε ότι, αντίθετα από τη Βαρσοβία, ο Γάλλος πρόεδρος δεν νιώθει «τη ζεστή αναπνοή της ρωσικής αρκούδας στον λαιμό του».

Οι κυρώσεις της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Ιουνίου αποφάσισε να παρατείνει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020. Οι περιορισμοί αρχικά θεσπίστηκαν το 2014, όταν η ΕΕ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παρενέβη στην ουκρανική κρίση.

Η χώρα, στην οποία πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις, βίωσε πραξικόπημα στο Κίεβο που ανάγκασε τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να εγκαταλείψει τη χώρα.

Ακολούθως, η Κριμαία επανενώθηκε με τη Ρωσία μετά από δημοψήφισμα στη χερσόνησο, με το 96% να ψηφίζει υπέρ της επανένωσης, ενώ το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους και αρνήθηκαν να υπακούσουν τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου.

Οι πολιτικοί της ΕΕ κατηγορούν τη Ρωσία για κλιμάκωση της έντασης, ενώ η Μόσχα αρνείται τους ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι η Κριμαία έχει επανασυνδεθεί με τη χώρα μέσω δημοκρατικού δημοψηφίσματος. Η Ρωσία, από την πλευρά της, εισήγαγε αντισταθμιστικές κυρώσεις οι οποίες στοχεύουν γεωργικό τομέα της ΕΕ.

Tags:
Εμανουέλ Μακρόν, ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK