19:12 02 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλε,ς ο οποίος υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα την παραίτησή του, κάλεσε τον ΟΗΕ και τον Πάπα Φράνσις να μεσολαβήσουν στην πολιτική κρίση της χώρας.

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα, με πολλές χώρες να χαρακτηρίζουν παράνομη τη μεταβίβαση εξουσίας στην προσωρινή πρόεδρο Τζανίνε Άνιες.

«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον ΟΗΕ», δήλωσε ο Μοράλες σε συνέντευξή του στο Associated Press μετά την είδηση ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έστειλε τον ειδικό απεσταλμένο Ζαν Αρνό στη Βολιβία προκειμένου να βρει λύση στην κρίση της χώρας.

Ο Μοράλες υπογράμμισε ότι ήθελε ο ΟΗΕ να είναι «διαμεσολαβητής, όχι απλά να διευκολύνει» την ειρηνευτική διαδικασία, κάτι που θα μπορούσε να κάνει και «η Καθολική Εκκλησία» και πιθανόν Πάπας Φραγκίσκος.

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, ο οποίος βρίσκεται τώρα στο Μεξικό, παραιτήθηκε την Κυριακή μετά από εβδομάδες διαμαρτυριών, που προκάλεσαν οι καταγγελίες για παρατυπίες στη διαδικασία καταμέτρησης στις προεδρικές εκλογές στις 20 Οκτωβρίου.

Η αντιπρόεδρος της Άνω Βουλής της Βουλής, Τζανίνε Άνιες, ανέλαβε την προσωρινή προεδρία λίγο αργότερα με τον Μοράλες να ισχυρίζεται ότι πρόκειται για μια παράνομη μετάβαση εξουσίας.

Ο Μοράλες επέμεινε ότι η Βουλή της Βολιβίας έπρεπε πρώτα να εγκρίνει την παραίτησή του και αν δεν το έκανε, θα επέστρεφε στη χώρα.

«Η Βουλή πρέπει να απορρίψει ή να εγκρίνει την παραίτηση. Αν δεν την εγκρίνουν ή την απορρίψουν, μπορώ να λεώ ότι είμαι ακόμα πρόεδρος», δήλωσε ο Μοράλες.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο «μεγάλος συνωμότης» πίσω από το πραξικόπημα που τον ανάγκασε να ζητήσει πολιτικό άσυλο στο Μεξικό.

Παράλληλα, σημείωσε πως ήταν «έκπληκτος» από την «προδοσία» του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Ουίλιαμ Καλιμάν, προσθέτοντας ότι γνώριζε ότι τα στρατεύματα σχεδίαζαν να «εξεγερθούν» εναντίον των στρατιωτικών αξιωματούχων που τον ώθησαν να υποβάλει παραίτηση.

Tags:
πραξικόπημα, παραίτηση, Τζανίνε Άνιες, ΗΠΑ, Έβο Μοράλες, Βολιβία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK