11:51 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Άγκυρα και Ουάσιγκτον ξεκίνησαν τις κοινές εργασίες για την αποτίμηση των πιθανών επιπτώσεων των ρωσικών S-400 στα αμερικανικά μαχητικά F-35.

Τις κοινές εργασίες για την αποτίμηση των επιπτώσεων των ρωσικής κατασκευής S-400 στα αμερικανικά μαχητικά F-35 ξεκινούν αξιωματούχοι της Τουρκίας και των ΗΠΑ, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Ερντογάν – Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας δήλωσε, χαρακτηριστικά, ότι αξιωματούχοι των δύο χωρών έχουν αρχίσει να εργάζονται για την επίλυση του ζητήματος των S-400.

Το κύριο πρόβλημα συνίσταται στον πιθανό αντίκτυπο των ρωσικών αμυντικών συστημάτων στα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη F-35, όπως έσπευσε να προσθέσει η ίδια πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια των ρωσικών πυραύλων έχει οδηγήσει σε «ψύχρανση» των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας, με αποτέλεσμα η Ουάσιγκτον να αναστείλει τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών F-35.

Ερντογάν και Τραμπ είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε και η προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων  από την Τουρκία.

Στον Λευκό Οίκο το ζεύγος Ερντογάν, 13 Νοεμβρίου του 2019
© AFP 2019 / MANDEL NGAN
Στον Λευκό Οίκο το ζεύγος Ερντογάν

Η αγορά τους από την Τουρκία δημιουργεί «σοβαρές προκλήσεις για τις ΗΠΑ», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος προανήγγειλε την έναρξη κοινών τεχνικών εργασιών για την επίλυση του προβλήματος.

«Ελπίζω ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία θα καταφέρουν να επιλύσουν την κατάσταση για τους S-400» έσπευσε να προσθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Άλλωστε, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post», η κόκκινη «γραμμή» της Ουάσιγκτον στην προμήθεια των S-400 αφορά την πιθανή πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Μόσχα και Άγκυρα υπέγραψαν τη συμφωνία για την προμήθεια των S-400 τον Σεπτέμβριο του 2017. Η πρώτη παράδοση των ρωσικών πυραύλων στην Τουρκία ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, ενώ η δεύτερη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένως ζητήσει από την Άγκυρα να παραιτηθεί από τη συμφωνία και να αποκτήσει τα αμερικανικά συστήματα Patriot. Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών F-35.

Tags:
μαχητικό αεροσκάφος, μαχητικά αεροσκάφη, μαχητικά, μαχητικό, αντιπυραυλικό σύστημα, αντιπυραυλικό σύστημα, πυραυλικό σύστημα, στρατιωτικός εξοπλισμός, εξοπλιστικό πρόγραμμα, εξοπλιστικά, εξοπλισμός, Ρωσία, Τουρκία, ΗΠΑ, F-35, F-35, S-400, S-400, s-400
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK