18:50 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο μαύρος βοηθός του Σιντ Νίκλας, του Άγιου Βασίλη στην Ολλανδία, έχει διχάσει το κοινό της χώρας ενόψει Χριστουγέννων και πολλοί χαρακτηρίζουν τη φιγούρα του ως «ρατσιστική» γι' αυτό και ζητούν την εκδίωξή του.

Σιγά-σιγά, οι μεγαλουπόλεις της Ευρώπης κινούνται στο πνεύμα των Χριστουγέννων, αλλά η Ολλανδία διχάζεται και ξυπνούν αντιρατσιστικές εκστρατείες λόγω του «Μαύρου Πιτ».

Ο συγκεκριμένος φανταστικός ήρωας είναι ο βοηθός του Άγιου Βασίλη («Σιντ Νίκλας» για τους Ολλανδούς) και έρχεται από τα μέσα Νοεμβρίου στη χώρα με πολύχρωμες και εορταστικές εκδηλώσεις. Μόνο που ο «Μαύρος Πιτ» είναι -όπως φανερώνει και το όνομά του- μαύρος.

Με άλλα λόγια, τον υποδύονται άνθρωποι με βαμμένο πρόσωπο και η τοπική δοξασία τον θέλει να συνδέεται ακόμα και με τους δαίμονες.

Άλλοι χαρακτηρίζουν τον «Μαύρο Πιτ» ως «ρατσιστική καρικατούρα» και ζητούν τη σταδιακή περιθωριοποίησή του. Μάλιστα, το κίνημα «Kick Out Black Pete» («Εκδιώξτε τον Μαύρο Πιτ») έκανε και φέτος την εμφάνισή του σε μεγάλες πόλεις της Ολλανδίας όπως είναι η Χάγη.

​Μερικά από τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές έγραφαν «Ο Μαύρος Πιτ είναι ρατσισμός» και «Ο ρατσισμός δεν είναι για τις διακοπές των παιδιών».

​Τα ολλανδικά Μέσα προσπάθησαν να βρουν μια λύση για το αμφιλεγόμενο θέμα, αντικαθιστώντας τις μαύρες φιγούρες. Εντούτοις, το ολλανδικό κοινό -σύμφωνα με δημοσκόπηση που επικαλείται το Reuters- φαίνεται να τάσσεται κατά της περιθωριοποίησης και της εκδίωξης του «Μαύρου Πιτ» με πάνω από 60%.

Διαβάστε ακόμα:

Τι απαντά η Ρωσίδα που δέχθηκε την επίθεση στη Λάρνακα - Βίντεο

Tags:
ρατσισμός, Χριστούγεννα, Ολλανδία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK