ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον σταματάει πλέον να θεωρεί τους ισραηλινούς εποικισμούς ως παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας.

Μία απόφαση – σταθμό για την κατάσταση στη Δυτική Όχθη έλαβαν οι ΗΠΑ, οι οποίες σταματούν πλέον να αναγνωρίζουν τους ισραηλινούς εποικισμούς ως «παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας».

Η συγκεκριμένη απόφαση, επί της ουσίας, αίρει τη θέση της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης (σ.σ. Μπαράκ Ομπάμα), με βάση την οποία οι ισραηλινοί εποικισμοί θεωρούνταν παράνομοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εποικισμοί αφορούν την εγκατάσταση περισσότερων από 600.000 Ισραηλινών σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Όχθης.

«Δεν θα υπάρχει νομική επίλυση της σύγκρουσης (σ.σ. Παλαιστινιακό)» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αναφερόμενος στην αποψινή απόφαση του αμερικανικού State Department.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έσπευσε να προσθέσει ότι η λύση για το Παλαιστινιακό θα δοθεί αποκλειστικά μέσω της διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών (σ.σ. και όχι μέσω της νομικής οδού).

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη το 1967, κατά τη διάρκεια του επονομαζόμενου «Πολέμου των Έξι Ημερών».

Στην περιοχή, πέραν των 600.000 Ισραηλινών, διαμένουν ακόμη 2,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Ακόμη 327.000 Παλαιστίνιοι ζουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Πρόσφατα, ο Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως «πρωτεύουσα του Ισραήλ», μία απόφαση στην οποία αντιτάχθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη πόλη ερίζουν και οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι οραματίζονται την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους.

Τους τελευταίους μήνες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεσμεύτηκε να επιταχύνει τους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, σε μία κίνηση η οποία ερμηνεύτηκε ως οιωνός προσάρτησης.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ έσπευσε να χαιρετίσει την αποψινή πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον, καλωσορίζοντας την αμερικανική απόφαση και ευχαριστώντας την κυβέρνηση Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας επέκρινε τις τελευταίες εξελίξεις, προειδοποιώντας για «επικίνδυνες επιπτώσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος, αξιωματούχος από την Παλαιστίνη έκανε λόγο για «ανεύθυνη συμπεριφορά των ΗΠΑ», ενώ ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, υποστήριξε ότι η αποψινή απόφαση προσκρούει στο διεθνές δίκαιο.

Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ

Ταξιδιωτική οδηγία για όσους Αμερικανούς επισκέπτονται τα παλαιστινιακά εδάφη εξέδωσαν οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να άρει την αυστηρή πολιτική έναντι των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη.

«Η αμερικανική πρεσβεία καλεί τους Αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται ή εξετάζουν να επισκεφτούν ή να περάσουν από την Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη ή τη Γάζα, να βρίσκονται σε επαγρύπνηση» αναφέρθηκε στην επίσημη ανακοίνωση.

«Άτομα και ομάδες, οι οποίες αντιτάχθηκαν στις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών ενδεχομένως να θέσουν ως στόχους αμερικανικές κυβερνητικές εγκαταστάσεις, αμερικανικά ιδιωτικά συμφέροντα και Αμερικανούς πολίτες» προστέθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε πως θέλει να προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη μετά τις εκλογές

Το δικαίωμα του Ισραήλ να διατηρεί τμήματα της Δυτικής Όχθης υπερασπίζεται η Ουάσιγκτον

Tags:
State Department, Μάικ Πομπέο, ΗΠΑ, Ισραήλ, Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό, Παλαιστίνιοι, Παλαιστίνη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK