05:14 04 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Για το ζήτημα της αλλαγής στάσης των ΗΠΑ σχετικά με τους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη επικοινώνησαν τηλεφωνικά, τη Δευτέρα (18/11), ο Μπένιαμιν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε, τη Δευτέρα (18/11), ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τους εποικισμούς των Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη, οι οποίοι πλέον δεν θεωρούνται παράνομοι από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έγραψε στο Twitter:

«Μίλησα τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του είπα ότι είχε διορθώσει μια ιστορική αδικία. Αυτή η αλλαγή στην αμερικανική πολιτική δεν εμποδίζει τις διαπραγματεύσεις. Αντίθετα, προωθεί την ειρήνη επειδή δεν είναι δυνατόν να οικοδομηθεί πραγματική ειρήνη βασισμένη στα ψέματα».

​Μάλιστα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι η Δυτική Όχθη δεν είναι «ξένη γη» στους Ισραηλινούς. Επίσης, ανέφερε ότι αυτή είναι η πατρίδα τους για περίπου 3.000 χρόνια, αφού προέρχονται από την Ιουδαία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σωστή» την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ.

Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης: ​«Η αλλαγή της αμερικανικής στάσης απειλεί την παγκόσμια σταθερότητα»

Ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Σαέμπ Ερεκάτ, ανέφερε τη Δευτέρα (18/11) πως η αλλαγή της αμερικανικής στάσης όσον αφορά την ισραηλινή πολιτική εποικισμών απειλεί την παγκόσμια σταθερότητα.

Ο Ερεκάτ τόνισε, επίσης, ότι -σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου- η δραστηριότητα των οικισμών του Ισραήλ στα κατεχόμενα εδάφη «εμπίπτει στον ορισμό των εγκλημάτων πολέμου».

Επίσης, ο ίδιος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την «ανεύθυνη συμπεριφορά των ΗΠΑ» και σημείωσε:

«Ο μόνος τρόπος για την επίτευξη ειρήνης στην Παλαιστίνη, το Ισραήλ και ολόκληρη τη Μέση Ανατολή είναι η ελευθερία και η ανεξαρτησία του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Αντίθετη με τη νέα αμερικανική στάση η Ε.Ε.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι, η εκπρόσωπος της Ε.Ε. για Διεθνείς Σχέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας, τόνισε την αντίθεση του οργανισμού στη νέα αμερικανική στάση σχετικά με τους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη.

Ειδικότερα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, τη Δευτέρα (18/11), ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί παράνομους όλους τους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη παρά την αλλαγή της στάσης της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καλούσε το Ισραήλ να τερματίσει όλες τις οικιστικές δραστηριότητες και να αρχίσει διαπραγματεύσεις για λύση δύο κρατών.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε πως θέλει να προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη μετά τις εκλογές

Tags:
Ντόναλντ Τραμπ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, Ευρωπαϊκή Ένωση, τηλεφωνική επικοινωνία, Δυτική Όχθη, Παλαιστίνη, Ισραήλ, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK