01:37 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Στην Τουρκία οι S-400 (132)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε στον Ντόναλντ Τραμπ τη δέσμευση της Άγκυρας να ολοκληρώσει την αγορά των ρωσικών S-400.

Τη δέσμευση της Άγκυρας να ολοκληρώσει την αγορά των ρωσικών S-400 επανέλαβε στον Ντόναλντ Τραμπ ο πρόεδρος της Τουρκίας, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον, στις 13 Νοεμβρίου.

«Είπα στον Τραμπ ότι δεν θα κάνω βήμα πίσω σχετικά με τους S-400. Έχουμε συμφωνήσει να διευθετήσουμε το ζήτημα. Του εξήγησα για ακόμη μία φορά την προσέγγισή μας σχετικά με την αγορά των S-400 και γνωρίζει ότι έχουμε δίκιο» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Και πρόσθεσε: «Έχω επανειλημμένως καταδείξει το άδικο σχετικά με το πρόβλημα των F-35. Δεν είμαστε πελάτες, αλλά εταίροι και έχουμε ήδη πληρώσει 1,4 δισ. δολάρια».

«Εάν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, θα αρχίσουμε να αναζητούμε εναλλακτικές σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο» κατέληξε ο πρόεδρος της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ομιλίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επικρίνει την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, ισχυριζόμενες ότι τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα είναι μη συμβατά με τα επίπεδα ασφάλειας του ΝΑΤΟ και ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο τις επιχειρησιακές λειτουργίες των αμερικανικών μαχητικών F-35.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ουάσιγκτον έχει καλέσει την Άγκυρα να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Ρωσία και αντ’ αυτής να προμηθευτεί αμερικανικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot.

Τον Ιούλιο, μάλιστα, οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα είναι πιθανό να «διωχθεί» οριστικά από το project έως τον Μάρτιο του 2020.

Θέμα:
Στην Τουρκία οι S-400 (132)
Tags:
Τουρκία, Ρωσία, ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, F-35, πύραυλοι Patriot, Patriot, S-400
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK