14:30 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Βολιβία - Παραίτηση Έβο Μοράλες (34)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Έβο Μοράλες υπέβαλε την παραίτησή του από την προεδρία της Βολιβίας προ ολίγων ημερών, ενώ τόνισε πως οι ΗΠΑ είναι ο «μεγάλος συνωμότης» πίσω από τις εξελίξεις στη χώρα του, κάνοντας λόγο για πραξικόπημα.

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες δήλωσε ότι η προσωρινή κυβέρνηση που κατέλαβε την εξουσία μετά την εκδίωξή του σχεδιάζει να διαλύσει το κοινοβούλιο, όπου το κόμμα του έχει την πλειοψηφία των εδρών.

«Η πραξικοπηματική κυβέρνηση των (ηγετών της αντιπολίτευσης) Κάρλος Μέσα, Λουίς Καμάτσο και της προσωρινής προέδρου της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες σχεδιάζει τη διάλυση του κοινοβουλίου», ανέφερε ο Μοράλες μέσω Twitter.

Την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Άνιες αυτοανακηρύχθηκε προσωρινή πρόεδρος της Βολιβίας, υποσχέθηκε να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στη διενέργεια νέων προεδρικών εκλογών, επιδιώκοντας να ανατρέψει την απόφαση του δικαστηρίου που επέτρεψε στον Μοράλες να κυβερνήσει για τέταρτη συνεχόμενη προεδρική θητεία.

Λίγο αργότερα, ο νέος επικεφαλής της προσωρινής διοίκησης της, Χέρχες Χουστινιάνο, δήλωσε ότι υπάρχει νομική δυνατότητα να διεξαχθούν εκλογές χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Στις 20 Οκτωβρίου, ο Μοράλες ισχυρίστηκε πως κέρδισε στις εκλογές. Η αντιπολίτευση δεν αποδέχθηκε τα αποτελέσματα, κάνοντας λόγο για πολλές παραβιάσεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ενώ ακολούθησαν διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα.

Ο Μοράλες αρχικά υποσχέθηκε να διεξαγάγει νέες εκλογές, αλλά στη συνέχεια πιέστηκε να αποχωρήσει από τον βολιβιανό στρατό για χάρη της διατήρησης της τάξης στη χώρα. Αφόρου παραιτήθηκε, κατέφυγε στο Μεξικό ζητώντας πολιτικό άσυλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μοράλες: Οι ΗΠΑ ο «μεγάλος συνωμότης» πίσω από το πραξικόπημα στη Βολιβία

Η νέα κυβέρνηση της Βολιβίας υποστηρίζει ότι υπήρχαν σχέδια δολοφονίας της μεταβατικής προέδρου

Θέμα:
Βολιβία - Παραίτηση Έβο Μοράλες (34)
Tags:
Μεξικό, πραξικόπημα, Τζανίνε Άνιες, Έβο Μοράλες, Βολιβία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK