13:32 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Αυστραλός Τζον Σίπτον, πατέρας του Τζουλιάν Ασάνζ, δήλωσε σε συνέντευξή του σε νορβηγικό Μέσο, ότι η έκδοση του γιου του στις ΗΠΑ θα σήμαινε τον θάνατό του.

Νωρίτερα αυτή την βδομάδα, η Σουηδία διέκοψε την έρευνά της για την κατηγορία περί βιασμού εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks, Τσουλιάν Ασάνζ, που ξεκίνησε το 2010, παρόλο που ο διάσημος πληροφοριοδότης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

«Έχω συμφιλιωθεί με τη σκέψη ότι ο Τζούλιαν μπορεί να πεθάνει στη φυλακή, δεν είναι τα απαισιόδοξα λόγια ενός αποθαρρυμένου πατέρα, είναι γεγονός», είπε ο κ. Σίπτον.

Μετά από σχεδόν εννέα χρόνια σιωπής σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του γιου του, ο 80χρονος φέτος αποφάσισε να μιλήσει για τον Τσουλιάν Ασάνζ.

Ο κ. Σίπτον ταξιδεύει σε ολόκληρη την Ευρώπη αναζητώντας δημόσια και πολιτική υποστήριξη για τον γιο του, ο οποίος βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση καθώς έχει χάσει 50 κιλά και πλέον βρίσκεται σε νοσοκομειακό τμήμα του συγκροτήματος φυλακών στο οποίο κρατείται.

«Είμαι γέρος, οπότε δεν μπορώ να πηδήσω πάνω από τα τείχη της φυλακής για να τον πάρω, αλλά θα κάνω ό,τι μπορώ, δεν μπορώ να σταθώ και να το παρακολουθώ αυτό να συμβαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ασάνζ συνελήφθη και φυλακίστηκε τον Απρίλιο αφού απομακρύνθηκε από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου ζούσε από το 2012. Έκτοτε, ο ιδρυτής του WikiLeaks βρίσκεται υπό κράτηση καθώς περιμένει ακροάσεις για πιθανή έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, κίνηση στην οποία έχει αντιταχθεί.

Στις ΗΠΑ, ο Ασάνζ καταζητείται για διαρροές διαβαθμισμένων κυβερνητικών δεδομένων το 2010 και του έχουν ήδη απαγγελθεί 18 κατηγορίες που ισοδυναμούν με 175 χρόνια φυλάκισης.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το WikiLeaks ανέφερε μέσω του Twitter ότι η Σουηδία δεν θα προχωρήσει με την προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ περί σεξουαλικής επίθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπόθεση Ασάνζ: Ακρόαση σήμερα σε δικαστήριο του Λονδίνου για έκδοση στις ΗΠΑ

Η Σουηδία σταματά την έρευνα για τον Τζούλιαν Ασάνζ

Tags:
WikiLeaks, ΗΠΑ, φυλάκιση, έκδοση, Τζούλιαν Ασάνζ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK