17:22 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την ετοιμότητα της Άγκυρας να αναζητήσει άλλες επιλογές, πέραν των αμερικανικών F-35, διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, καθώς τα μηνύματα της Ουάσινγκτον για τους S-400 συνεχίζονται.

Εναλλακτικές για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 θα αναζητήσει η Τουρκία, εάν δεν καταστούν εφικτή η πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων για την παράδοσή τους, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ.

«Όλοι θα πρέπει να είναι ενήμεροι ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναζητήσει για εναλλακτικές, εάν δεν μπορέσει να αποκτήσει τα F-35 για οποιοδήποτε λόγο», σημείωσε συγκεκριμένα ο ίδιος, μιλώντας στο Al Jazeera.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, η Άγκυρα έχει τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της από τη στιγμή ένταξής του στο πρόγραμμα για τα F-35 μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, η Ουάσινγκτον ανέστειλε τις παραδόσεις F-35 στην Τουρκία, εκφράζοντας ανησυχίες για την απόφαση της χώρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400. 

Πρόσφατα η Ουάσινγκτον απέστειλε προς την Άγκυρα νέο προειδοποιητικό μήνυμα, καλώντας την να μην χρησιμοποιήσει τους S-400.

«Υπάρχει περιθώριο ούτως ώστε η Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι. Γνωρίζουν ότι για να υπάρχει αποτέλεσμα, πρέπει είτε να καταστρέψουν, είτε να επιστρέψουν, είτε να ξεφορτωθούν με κάποιο τρόπο τους S-400», σημείωσε ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Γνωρίζουν ότι έχουν την επιλογή να προχωρήσουν μπροστά και η επιλογή είναι να ξεφορτωθούν τους S-400, προκειμένου να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν η Άγκυρα δεν συνεργαστεί. 

Εντούτοις, απαντώντας ο Ακάρ διεμήνυσε ότι η Τουρκία πρόκειται να ενεργοποιήσει και να χρησιμοποιήσει τoυς S-400.

«Οι S-400 θα λειτουργήσουν. Αυτή τη στιγμή, οι Τούρκοι στρατιωτικοί εκπαιδεύονται για τη χρήση των S-400 και μετά από αυτό θα ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη χρήση τους», ανέφερε.

Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για την αγορά των S-400 τον Σεπτέμβριο του 2017. Η παράδοση των S-400 στην Τουρκία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ερντογάν σε Τραμπ: Δεν κάνω βήμα πίσω για τους S-400

Άγκυρα: Πήραμε τους S-400 για να τους χρησιμοποιήσουμε όχι για να τους βάλουμε στην άκρη

Tags:
S-400, Ρωσία, F-35, ΗΠΑ, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK