01:34 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Βολιβία - Παραίτηση Έβο Μοράλες (34)
0 10
Βρείτε μας

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ο οποίος βρίσκεται στο Μεξικό, αποκάλυψε ότι οι πραξικοπηματίες τον είχαν επικηρύξει με το ποσό των 50.000 δολαρίων.

Συνέντευξη στο Sputnik παραχώρησε ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ο οποίος έχει καταφύγει στο Μεξικό, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο πρώην ηγέτης της Βολιβίας, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «πραξικόπημα», το οποίο υποστήριξαν η αστυνομία, οι ένοπλες δυνάμεις, ακόμη και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS).

«Έπρεπε να ανακοινώσω την παραίτησή μου για να σταματήσω τη βία εναντίον των υποστηρικτών μου και των αρχών» έσπευσε να προσθέσει ο Μοράλες, ενώ σημείωσε με νόημα ότι «κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μου, ούτε ένα άτομο δεν σκοτώθηκε από σφαίρα, ενώ τώρα έχουν πεθάνει 32 άτομα».

Και επανέλαβε: «Ήταν πραξικόπημα. Δεν υπήρχε συνταγματική μετάβαση της εξουσίας. Μετά το πραξικόπημα, υπήρξε μόνο δολοφονία και γενοκτονία. Συνεχίζω να λαμβάνω τέτοιες πληροφορίες».

«Αισθάνομαι ότι το άσχημο χέρι του ρατσισμού, του φασισμού και των πραξικοπηματιών εργάζεται υπό την εποπτεία των ΗΠΑ» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.

Αποκάλυψε δε, ότι υπήρχαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι οργανωτές του πραξικοπήματος τον είχαν επικηρύξει με το ποσό των 50.000 δολαρίων. Επικαλέστηκε, μάλιστα, μαρτυρία ανδρών των αρχών ασφαλείας, οι οποίοι είχαν λάβει το εξής μήνυμα:

«Δώσε μας τον Έβο και θα πάρεις 50 γκραντ (σ.σ. 50.000 δολάρια)»

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών (SVR) έκανε λόγο για πιθανή εμπλοκή της Ουάσιγκτον στα επεισόδια, τα οποία οδήγησαν στην «παραίτηση» του Έβο Μοράλες.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της SVR εξήγησε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονταν μια κρίση στη Βολιβία, προκειμένου να αλλάξει η πολιτική κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έβο Μοράλες ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο από το Μεξικό, μετά την απόφασή του να παραιτηθεί από την προεδρία της Βολιβίας, κατόπιν απαίτησης των επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων ενάντια στα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 20ης Οκτωβρίου.

Την προσωρινή προεδρία ανέλαβε η β’ αντιπρόεδρος της Γερουσίας και μέλος της αντιπολίτευσης, Τζανίνε Άνιες.

Στη συνέχεια, οι υποστηρικτές του Μοράλες ξεχύθηκαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας εναντίον της νέας κυβέρνησης. Μάλιστα, οι κινητοποιήσεις πολλές φορές προσέλαβαν βίαιη τροπή, με αρκετούς διαδηλωτές να χάνουν τη ζωή τους.

Θέμα:
Βολιβία - Παραίτηση Έβο Μοράλες (34)
Tags:
επεισόδια, επεισόδιο, ΗΠΑ, διαδηλώσεις, διαδηλωτές, διαδηλωτής, πραξικόπημα, Μεξικό, Βολιβία, Έβο Μοράλες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK