06:36 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας για την εμπορική συμφωνία συνεχίζονται, με την Ουάσιγκτον να ευελπιστεί ότι αυτές θα καρποφορήσουν έως το τέλος του 2019.

Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την «Πρώτη Φάση» της εμπορικής συμφωνίας βρίσκονται ΗΠΑ και Κίνα, όπως γνωστοποίησε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Ρόμπερτ Ο’Μπρίεν.

Μάλιστα, κατά τον ίδιο, ο «λευκός καπνός» αναμένεται έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

«Θέλουμε μια εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο, αλλά δεν θα παραβλέψουμε ό,τι συμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ ή τη Νότια Σινική Θάλασσα, ή άλλες περιοχές του κόσμου, όπου υπάρχει ανησυχία για την κινεζική δραστηριότητα» δήλωσε, ωστόσο.

Επιμένοντας στο ζήτημα του Χονγκ Κονγκ, ο στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την επιθυμία της Ουάσιγκτον για τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών και για τον τερματισμό της βίας.

Μάλιστα, ευχήθηκε να μην υπάρξει μια επανάληψη των επεισοδίων στην πλατεία Τιενανμέν, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν «τρομερό».

Η παρέμβαση του Ο’Μπρίεν επήλθε εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων στην ημιαυτόνομη περιοχή της Κίνας.

Σχολιάζοντας τα όσα λαμβάνουν χώρα στο Χονγκ Κονγκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει εκφράσει τη στήριξή του στον Κινέζο πρόεδρο, αλλά και τη συμπάθειά του στο φιλο-δημοκρατικό κίνημα.

Όσον αφορά τις εμπορικές συνομιλίες, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ισχυριστεί ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο είναι «δυνητικά πολύ κοντά» στο να καταλήξουν σε συμφωνία, επαναλαμβάνοντας βέβαια, την εκτίμηση ότι η Κίνα θέλει πολύ περισσότερο αυτή τη συμφωνία σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μίας προσωρινής εμπορικής συμφωνίας – «Πρώτη Φάση» - με στόχο την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και τη σταδιακή άρση των δασμών.

Ωστόσο, τα όσα συμβαίνουν στο Χονγκ Κονγκ, τις τελευταίες εβδομάδες, φανεται ότι εν μέρει επηρεάζουν τις εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση στην ειδική διοικητική περιοχή του Χονγκ Κονγκ, η οποία χαίρει ένα καθεστώς ημιαυτονομίας, κλιμακώθηκε λόγω ενός προωθούμενου νομοσχέδιο, το οποίο επέτρεπε την έκδοση υποδίκων στην Κίνα.

Κατόπιν των αντιδράσεων, η κυβέρνηση απέσυρε το επίμαχο νομοσχέδιο. Ωστόσο, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν, με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεκδίκηση μεγαλύτερων ελευθεριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπορεί το Χονγκ Κονγκ να φέρει παγκόσμια οικονομική κατάρρευση;

Tags:
επεισόδια, επεισόδιο, Εμπορικός πόλεμος, εμπορικές σχέσεις, εμπορική συμφωνία, εμπόριο, ΗΠΑ, Κίνα, Χονγκ Κονγκ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK