ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Γη θερμαίνεται με ταχύ ρυθμό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), αφού η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα το 2018 έσπασε κάθε ρεκόρ.

Ρεκόρ σημείωσε η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα το 2018 καθώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), άγγιξε τα 407,8 μέρη στο εκατομμύριο (ppm) έναντι 405,5 το 2017.

Έτσι, συμπεραίνεται ότι η Γη θερμαίνεται με ταχύ ρυθμό.

Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Πέτερι Τάαλας, επισήμανε σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε τη Δευτέρα (25/11):

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης, πόσο μάλλον μείωσης, στη συγκέντρωση αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, παρά τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή».

Ο ίδιος, μάλιστα, πρόσθεσε:

«Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η τελευταία φορά που η Γη είχε μια [ανάλογα] συγκρίσιμη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα ήταν πριν από 3 έως 5 εκατομμύρια χρόνια. Τότε, η θερμοκρασία ήταν δύο με τρεις βαθμούς Κελσίου θερμότερη, η στάθμη της θάλασσας ήταν 10 έως 20 μέτρα υψηλότερη από ό,τι τώρα».

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις μελλοντικές γενιές, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν «το άγχος του νερού, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τη διατάραξη των θαλάσσιων και χερσαίων οικοσυστημάτων».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, το διοξείδιο του άνθρακα τυπικά εκλύεται στην ατμόσφαιρα από την καύση ορυκτών, όπως το κάρβουνο, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Τονίζεται, ακόμα, ότι ορισμένες χημικές διεργασίες, όπως η κατασκευή τσιμέντου, μπορούν -επίσης- να προκαλέσουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το αέριο παραμένει στην ατμόσφαιρα για «πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», που σημαίνει ότι οι εκπομπές μπορούν να οδηγήσουν σε αυξήσεις στις «ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα που θα διαρκέσουν χιλιάδες χρόνια».

Οι ΗΠΑ, τον Νοέμβριο, ανακοίνωσαν επισήμως στα Ηνωμένα Έθνη ότι αποχωρούν από τη Συμφωνία των Παρισίων. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σχεδίαζε να αποσυρθεί από τη Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή το 2017, υποστηρίζοντας ότι υπονομεύει την οικονομία και την ανάπτυξη της απασχόλησης στην Αμερική και θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της εξόρυξης άνθρακα και άλλων βιομηχανιών που σχετίζονται με φυσικούς πόρους.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς μπορούν οι χρήστες κινητών τηλεφώνων να βοηθήσουν το περιβάλλον

Tags:
κλιματική αλλαγή, ρύπανση, ρεκόρ, διοξείδιο του άνθρακα, πλανήτης, περιβάλλον, Γη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK