09:54 30 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Σεισμός στην Αλβανία (48)
0 11
Βρείτε μας

Συνεχίζουν οι διασώστες τις προσπάθειες εξεύρεσης αγνοουμένων στα συντρίμια των κτιρίων της σεισμόπληκτης Αλβανίας. Τι λέει στο Sputnik o Βαγγέλης Ντούλες, εκπρόσωπος της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Δεύτερη μέρα αναζητήσεων στα συντρίμια, μετά τον φονικό σεισμό της Αλβανίας, που στέρησε τη ζωή σε τουλάχιστον 30 άτομα και άφησε πίσω του εκατοντάδες τραυματίες και αγνοουμένους.

Το Sputnik ζήτησε από τον Βαγγέλη Ντούλε, εκπρόσωπο της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, να δώσει τη δική του οπτική για το κλίμα που επικρατεί στη γειτονική χώρα.

«Αυτό που είναι διαφορετικό σήμερα είναι ότι, πέραν του πρώτου πανικού, υπάρχει μια μεγαλύτερη ψυχραιμία και μια σωστότερη εκτίμηση της συνολικής κατάστασης», τονίζει στο Sputnik o πρόεδρος του ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Την ίδια στιγμή, εκφράζει τις ευχαριστίες του στην Ελλάδα για τη συμπαράστασή της:

«Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, οι ζημιές είναι τεράστιες είναι μεγάλος ο αριθμός των θυμάτων, αρκετοί νεκροί, άνω των 650 οι τραυματίες και αρκετοί οι αγνοούμενοι. Είναι άξιο μνείας, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίθηκε άμεσα. Όχι μόνο με δηλώσεις συμπαράστασης, αλλά και με έμπρακτη παρουσία και των κλιμακίων της ΕΜΑΚ, τα οποία έχουν ήδη σώσει ζωές. Είναι μια κατάσταση δύσκολη, θα συνεχίσει να είναι τέτοια για κάποιο χρονικό διάστημα και χρειάζεται, ασφαλώς, τη συμπαράσταση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» .

Ερωτηθείς για το αν ανάμεσα στους τραυματισμένους Αλβανούς πολίτες, υπάρχουν και μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας, απαντά αρνητικά:

«Με τα στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι στιγμής και πιστεύω ότι είναι ακριβή, ευτυχώς δεν είχαμε κάποιο τέτοιο πρόβλημα».  

Ερωτηθείς για το αν οι καταστροφές των κτιρίων οφείλονται στην αυθαίρετη δόμηση απαντά:

«Δεν μπορώ να έχω άποψη για αυτά τα ζητήματα. Πρέπει να περιμένουμε τις εκτιμήσεις των κλιμακίων. Θα είναι και αυτή μια δύσκολη αποστολή».

Έδρασαν έγκαιρα οι αρμόδιες υπηρεσίες;

«Δεν είναι αυτή η στιγμή της αποτίμησης. Πρέπει να περιμένουμε, υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και είναι η πρώτη προτεραιότητα», τονίζει.

Ο Βαγγέλης Ντούλες εκλέγεται βουλευτής στο Αλβανικό Κοινοβούλιο από το 2011, ενώ έχει διατελέσει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αντιπρόεδρος του Αλβανικού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βίντεο: Έλληνες διασώστες στην Αλβανία απεγκλωβίζουν 45χρονη από τα συντρίμμια

Αχτίδα φωτός στην Αλβανία: Δίδυμα γεννιούνται 20 λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό - Βίντεο

Θέμα:
Σεισμός στην Αλβανία (48)
Tags:
διασώστες, ΕΜΑΚ, σεισμός στην Αλβανία, σεισμός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK