18:37 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η συμπεριφορά της Δανίας σε σχέση με τη φέτα, εκτός του ότι παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι πιθανό να εμποδίσει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών για τη σύναψη διμερών συμφωνιών.

Στο δικαστήριο της Ε.Ε. παραπέμπεται η Δανία καθώς εταιρείες με έδρα την χώρα εξάγουν λευκά τυριά σε χώρες εκτός Ε.Ε. αφού τα «βαφτίσουν» φέτα. Ο όρος φέτα αποτελεί προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) από το 2002 και μπορεί να παραχθεί μόνο στην Ελλάδα σύμφωνα με ένα σύνολο προδιαγραφών παραγωγής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Δανία δεν εκπληρώνει επαρκώς τις υποχρεώσεις που υπέχει από το δίκαιο της ΕΕ σχετικά με τα συστήματα ποιότητας για τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα.

Θεωρεί η Επιτροπή, όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1, ότι η πρακτική αυτή αποτελεί άμεση παραβίαση της προστασίας που παρέχει η καταχώριση ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) και οι δανικές αρχές δεν κατάφεραν να την εμποδίσουν ή να την σταματήσουν.

Η Δανία, αποφεύγοντας να το πράξει, παραβιάζει τον κανονισμό για τα συστήματα ποιότητας αλλά και την αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και των κρατών μελών (άρθρο 4 παράγραφος 3 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Μάλιστα, η συμπεριφορά της Δανίας εκτός του ότι παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι πιθανό να εμποδίσει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών για τη σύναψη διμερών συμφωνιών που διασφαλίζουν την προστασία των ευρωπαϊκών ΠΟΠ και την προώθηση προϊόντων ποιότητας της ΕΕ εκτός της ΕΕ.

Τον Ιανουάριο του 2018 οπότε και άρχισε η διαδικασία επί παραβάσει κατά της Δανίας, η Επιτροπή κάλεσε με προειδοποιητική επιστολή τις δανικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψουν ή να σταματήσουν τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στο έδαφός της να πραγματοποιήσουν αυτή την πρακτική.

Δεδομένου ότι η Δανία δεν έχει εξετάσει τα ζητήματα που τέθηκαν, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Πώς η φέτα μπορεί να βγει νικήτρια από τη διαφαινόμενη κόντρα ΕΕ - Αυστραλίας

Αποκωδικοποιήθηκε το DNA της φέτας, τι δείχνει η ανάλυση

Tags:
Δανία, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΠΟΠ, Φέτα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK