23:25 11 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (330)
0 01
Βρείτε μας

Σε συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα και τη συνεργασία σε στρατιωτικά ζητήματα και ζητήματα ασφαλείας προχώρησαν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Λιβύης.

Συμφωνία που αφορά τα θαλάσσια σύνορα αλλά και ακόμη μια για ζητήματα ασφαλείας και στρατιωτικά ζητήματα υπέγραψαν η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται την τουρκική κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας που αφορά στα θαλάσσια σύνορα αλλά όπως σχολιάζει το πρακτορείο αυτά είναι πιθανό να περιπλέξουν ακόμη της ήδη τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο αναφορικά με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται πως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έχουν συμφωνήσει σε οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε μια αντίδραση στις γεωτρήσεις που επιχειρεί η Άγκυρα στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Οι νέες συμφωνίες υπογράφηκαν σε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Φαγιέζ Αλ Σαράι, επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, την οποία η Άγκυρα στηρίζει στη μάχη κατά μιας αντίπαλη στρατιωτική δύναμης που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Στόχος η «οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών»

«Η συμφωνία καθιερώνει την κατάρτιση και την εκπαίδευση, διαρθρώνει το νομικό πλαίσιο και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των στρατευμάτων μας», δήλωσε ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν σε tweet του και προσθέτει: «θα συνεχίσουμε επίσης να υποστηρίζουμε μια πολιτική λύση για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, σταθερής και ευημερούσας Λιβύη».

Το γραφείο του Αλτούν σε δήλωσή του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας σχετικά με την «οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών», το οποίο αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των δύο χωρών βάσει του διεθνούς δικαίου.

Οι δύο χώρες είχε γίνει γνωστό πως βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην περιοχή, όπως είχε μεταδώσει από το καλοκαίρι η εφημερίδα «Haber Turk».

Η Τουρκία φαίνεται να ρίχνει για μια ακόμη φορά «λάδι στη φωτιά», στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που το τελευταίο διάστημα έχει μετατραπεί σε πεδίο προκλητικών κινήσεων από την πλευρά της Άγκυρας, η οποία προχωρά σε παράνομες γεωτρήσεις στην περιοχή.

Η αντίδραση της Αθήνας

Ως τελείως αδόκιμη και εκτός κάθε λογικής χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο των επαφών με τον Ολλανδό ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να καταγγείλει την απόπειρα ύπαρξης συζήτησης, με στόχο τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

«Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης» έσπευσε να σχολιάσει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Και πρόσθεσε: «Κατά συνέπεια, λοιπόν, νομίζω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι στα όρια της φαιδρότητας και θα ήθελα να σας πω ότι όσον αφορά τη Λιβύη, η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει Πρέσβη στη Λιβύη, όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί».

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (330)
Tags:
Κρήτη, θάλασσα, σύνορα, ΑΟΖ, συμφωνία, Τουρκία, Λιβύη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK