06:22 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Κρίση στη Βενεζουέλα (320)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι έχει πληροφορίες ότι Κολομβία και ΗΠΑ σχεδιάζουν προβοκάτσια στα δυτικά σύνορα και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να προετοιμαστούν για μάχη.

«Έχω πληροφορίες ότι η Κολομβία, μαζί με τη νότια διοίκηση των ΗΠΑ σχεδιάζουν ακόμα μία προβοκάτσια στα σύνορα. Όλο το προσωπικό του στρατού της Βενεζουέλας πρέπει να είναι σε ετοιμότητα μάχης» δήλωσε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια συνάντησης με εργαζόμενους στις μεταφορές.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι προκλήσεις εξυπηρετούν την υποκίνηση στρατιωτικής σύγκρουσης στα σύνορα Βενεζουέλας – Κολομβίας προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή από τις διαμαρτυρίες στην Κολομβία.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Μαδούρο ανακοίνωσε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στα δυτικά σύνορα με την Κολομβία, αναφέροντας ότι η γειτονική χώρα αύξησε το επίπεδο ασφαλείας.

Οι δύο χώρες συχνά κατηγορούν η μία την άλλη για τη στήριξη αντικυβερνητικών δυνάμεων.

Πολιτική αναταραχή στη Βενεζουέλα

Η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα εντάθηκε στις αρχές Ιανουαρίου όταν σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την ορκωμοσία Μαδούρο για τη δεύτερη θητεία ως πρόεδρος, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε «προσωρινός πρόεδρος» και κάλεσε τους πολίτες να τον βοηθήσουν να πάρει την εξουσία.

Τον Γκουάιδο στήριξαν άμεσα οι ΗΠΑ και κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ανάμεσα στις οποίες και η Κολομβία, ενώ ο Μαδούρο τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να στήσει πραξικόπημα στη Βενεζουέλα με τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Κατηγόρησε και την Μποκοτά ότι βρίσκεται πίσω από τη συνωμοσία για να τον ρίξουν από την εξουσία και να τον δολοφονήσουν.

Καθώς ο Γκουάιδο έγινε δεκτός ως «πρόεδρος» από τις ΗΠΑ και την Κολομβία, αριθμός χωρών, μεταξύ των οποίων Ρωσία και Κίνα δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν μόνο τον Μαδούρο ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Μόνιμη οικονομική αποστολή στη Βενεζουέλα εξετάζει η Ρωσία

Η Ισπανία θα εκδώσει στις ΗΠΑ τον πρώην αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών της Βενεζουέλας

Θέμα:
Κρίση στη Βενεζουέλα (320)
Tags:
Κολομβία, Χουάν Γκουαϊδό, Νικολάς Μαδούρο, κρίση στη Βενεζουέλα, Βενεζουέλα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK