17:31 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η εξέλιξη έρχεται καθώς ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι η Συμμαχία είχε εγκρίνει νέα φόρμουλα διαμονής του κόστους και κάλεσε σε περαιτέρω εκσυγχρονισμό.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ έως το 2024, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στο πλαίσιο ενημέρωσης ενόψει της συνόδου στο Λονδίνο, στις 3-4 Δεκεμβρίου. Ο πρόεδρος Τραμπ θέλει το ΝΑΤΟ να είναι ισχυρό και ικανό να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και τις μελλοντικές προκλήσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνόδου στην Ουαλία. Το 2016, μόνο τέσσερις χώρες – μέλη δαπάνησαν το 2% του ΑΕΠ στην Άμυνα, τώρα έχουμε εννέα χώρες και αναμένουμε οι υπόλοιπες να κάνουν το ίδιο έως το 2024» δήλωσε.

Η Σύνοδος στην Ουαλία στην οποία αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος έγινε το 2014 και σε αυτή συμφωνήθηκε η αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% εντός μίας δεκαετίας, ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία  που έχουν δημοσιευθεί σε έκθεση της Συμμαχίας το τρέχον έτος ακόμα και κορυφαίες χώρες μέλη της δεν θα καταφέρουν να φτάσουν τον στόχο έως το 2024, μεταξύ αυτών και η Γερμανία.

Από την ανάληψη καθηκόντων του το 2017 ο Τραμπ έχει επανειλημμένα πιέσει χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ να ικανοποιήσουν τους στόχους και έχει επικρίνει τη Γερμανία που έχει αποτύχει.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Συμμαχία έχει συμφωνήσει να αναδιανείμει κάποιες δαπάνες, που θα οδηγήσουν στη μείωση της οικονομικής συμμετοχής των ΗΠΑ στη συμμαχία. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι αμερικανικές πληρωμές θα κοπούν κατά 16%, εννοώντας ότι οι ΗΠΑ θα πληρώσει λιγότερα, ενώ η Γερμανία περισσότερα. Ο προϋπολογισμός του ΝΑΤΟ θα είναι ξεχωριστός από το 2% του ΑΕΠ που πρέπει να δαπανούν τα κράτη μέλη μετά το 2024.

Η συνάντηση Στόλτενμπεργκ – Μακρόν πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα μετά την κριτική του Γάλλου προέδρου στη Συμμαχία, λέγοντας ότι βιώνει «εγκεφαλικό θάνατο» και σημείωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Τα σχόλια Μακρόν επικρίθηκαν από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τον Μακρόν «εγκεφαλικά νεκρό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Η κόντρα Γαλλίας – Τουρκίας για τα περί «εγκεφαλικού θανάτου» δυναμιτίζει το κλίμα

Tags:
αμυντικές δαπάνες, ΗΠΑ, Σύνοδος ΝΑΤΟ, ΝΑΤΟ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK