ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (201)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ορισμένοι προσπαθούν να τροφοδοτήσουν την ένταση, αντί να μοιραστούν τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες θα πάει στη Βουλή και θα υλοποιηθεί, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ τόνισε ότι «τώρα άρχισαν να απειλούν τη Λιβύη».

Μιλώντας στα εγκαίνια εγκατάστασης του αγωγού φυσικού αερίου TANAP, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ενέργειες της Άγκυρας θα φέρουν ειρήνη και ευημερία, όχι σύγκρουση.

Κάλεσε, δε, όλες τις πλευρές στην Ανατολική Μεσόγειο να μετατρέψουν τον τομέα της ενέργειας σε εργαλείο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης.

«Κάποιος προσπαθεί να τροφοδοτήσει την ένταση, αντί απλά να μοιραστεί τις πηγές υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Σημείωσε επιπλέον ότι ενώ υπάρχει πιθανότητα «δίκαιης μοιρασιάς», χρησιμοποιούνται από ορισμένους «πολιτικές απειλητικής ρητορικής και των εκβιασμών».

«Ωστόσο, καμία χώρα δεν είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου» τόνισε και σημείωσε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της.

Επεσήμανε, δε, ότι τα τουρκικά πλοία θα συνεχίσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τελεσίγραφο Αθήνας προς Λιβύη

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε στον πρέσβη της Λιβύης περιθώριο έως την Πέμπτη για να εξηγήσει τη συμφωνία της χώρας του με την Τουρκία σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες.

Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία που αφορά τα θαλάσσια σύνορα των χωρών, καθώς και ζητήματα ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας.

Η συμφωνία επετεύχθη με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), με έδρα την Τρίπολη. Και αυτό διότι τα ανατολικά τμήματα της χώρας ελέγχονται από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο Κάιρο την Κυριακή ο Νίκος Δένδιας

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (201)
Tags:
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γεωτρήσεις, Λιβύη, Τουρκία, Ανατολική Μεσόγειος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK