ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι ΗΠΑ επίσημα έδωσαν το πράσινο φως κι έφεραν ένα βήμα πιο κοντά τη Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ, ώστε να γίνει ολοκληρωμένο μέλος της Συμμαχίας.

Τον Οκτώβριο, η Γερουσία ενέκρινε την απόφαση της αμερικάνικης κυβέρνησης να υποστηρίξει την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στη συμμαχία με σχεδόν ομόφωνη ψηφοφορία. Μόνο οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Ραντ Πολ και Μάικ Λι ψήφισαν κατά, ανοίγοντας τον δρόμο στη Βόρεια Μακεδονία για την ένταξή της. 

«Με μεγάλη χαρά ανακοινώνω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσαν την επικύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ», έγραψε ο Μάικ Πομπέο στο twitter.

​Η Μακεδονία συμμετέχει στο πρόγραμμα NATO Membership Action Plan (MAP), το οποίο συμβουλεύει και παρέχει βοήθεια ανάλογα με τις ξεχωριστές ανάγκες της κάθε χώρας που επιθυμεί να μπει στη συμμαχία.

Η χώρα προσκλήθηκε να συμμετέχει στο Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008, εφόσον θα είχε έρθει σε συμφωνία με την Ελλάδα μετά την μακρόχρονη διαφωνία τους για την ονομασία.

Οι διαφορές επιλυθήκαν τελικά τον Ιούνιο του 2018, όταν η χώρα μετονομάστηκε Βόρεια Μακεδονία για να πείσει την Ελλάδα να συναινέσει για τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Στις αρχές Οκτώβρη, ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τον πρόεδρο Πενταρόφσκι για να συζητήσουν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σεισμός στην Αλβανία: Θρήνος στις κηδείες των νεκρών - Πάνω από 10.000 οι άστεγοι

Συντριβή ελικοπτέρου στη Γαλλία: Τρεις διασώστες νεκροί

Tags:
Μάικ Πομπέο, ψηφοφορία, ένταξη, Γερουσία, ΝΑΤΟ, Βόρεια Μακεδονία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK