01:47 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τα όρια της υφαλοκρηπίδας, όπως προκύπτουν από τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα Τούρκος διπλωμάτης.

Χάρτη με τα όρια της υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο, στα οποία συμφώνησαν η Τουρκία και η Λιβύη, έδωσε στη δημοσιότητα, σήμερα, Τούρκος διπλωμάτης.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του τμήματος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που ασχολείται με την ανατολική Μεσόγειο, Τσαγατάι Ερτσιγές, σε ανάρτησή του στο Twitter, δημοσίευσε χάρτη, στον οποίο μεταξύ άλλων εικονίζονται τα σημεία «οριοθέτησης», βάσει τη συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης, δίπλα στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ίδιος στην ανάρτησή του και όπως φαίνεται στον χάρτη, τα σημεία E - F συνιστούν τα όρια, στα οποία συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύη.

​Η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης και οι αντιδράσεις

Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε περιθώριο έως την Πέμπτη στη Λιβύη, προκειμένου να εξηγήσει τη συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσει τον πρέσβη ως ανεπιθύμητο στη χώρα. Για εξηγήσεις είχε κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών την προηγούμενη Πέμπτη ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα. 

Σημειώνεται ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι χαρακτήρισε συμβατή με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.

Έκανε, ειδικότερα, λόγο για για μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, ενώ επικαλέστηκε ως παράδειγμα το Καστελόριζο, υποστηρίζοντας πως, ενώ βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Τουρκία, «υποτίθεται ότι δημιουργεί μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του σήμερα στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για «αβάσιμη αντίληψη» της Τουρκίας, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών, το βράδυ του Σαββάτου, χαρακτήριζε ως «κατεξοχήν παραβάτη του διεθνούς δικαίου» την Τουρκία. 

Σε σημερινή του ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «τεχνάσματα της Τουρκίας» με «άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS» και τα οποία, όπως υπογράμμισε, δεν «μπορούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Επιστολή στον ΟΗΕ ετοιμάζει η Κύπρος

Tags:
ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, σύνορα, χάρτης, Ανατολική Μεσόγειος, Λιβύη, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK