ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Πρόσφατα, η Τουρκία φέρεται να έβαλε βέτο στο αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τη Βαλτική Θάλασσα και την Πολωνία. Τι διευκρίνισε ανώνυμος αξιωματούχος της Τουρκίας.

Διευκρινίσεις για το βέτο της Τουρκίας στο αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τη Βαλτική Θάλασσα και την Πολωνία, έδωσε ανώνυμος αξιωματούχος της Άγκυρας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για εκβιασμό.

«Το ΝΑΤΟ είναι ένας θεσμός, στον οποίο η Τουρκία έχει πλήρες δικαίωμα για την επιβολή βέτο, και πολιτικών και στρατιωτικών. Δεν υπάρχει τουρκικός εκβιασμός, μία δήλωση σαν αυτή είναι μη αποδεκτή» τόνισε, χαρακτηριστικά, τουρκική πηγή, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Λίγο νωρίτερα, στέλεχος του ΝΑΤΟ είχε χαρακτηρίσει το τουρκικό «όχι» στα σχέδια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ως «αντίποινα» για τη μη στήριξη της Δύσης στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη βόρεια Συρία.

«Οι Τούρκοι θέτουν σε ομηρία την ανατολική Ευρώπη, μπλοκάροντας την έγκριση των στρατιωτικών σχεδίων» είχε ισχυριστεί, μεταξύ άλλων, μιλώντας - επίσης - στο Reuters.

Στο ίδιο πλαίσιο, δεύτερη ανώνυμη πηγή της Συμμαχίας αποκάλυψε ότι η Άγκυρα απαίτησε την αναγνώριση των Κούρδων του YPG ως τρομοκρατική οργάνωση, προκειμένου να άρει το βέτο.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου, με στόχο την εκκαθάριση των συρο-τουρκικών συνόρων από τις δυνάμεις του YPG, το οποίο θεωρείται στρατιωτικό παρακλάδι των SDF (σ.σ. κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις).

Είχε προηγηθεί η απόφαση της Ουάσιγκτον για απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή της βόρειας Συρίας, κάτι το οποίο προκάλεσε πολλαπλές αντιδράσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική επιχείρηση ολοκληρώθηκε, κατόπιν διαδοχικών συμφωνιών αρχικά με τις ΗΠΑ και μετέπειτα με τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πολιτικά παιχνίδια: Πώς οι ΗΠΑ πιέζουν την Ευρώπη μέσω Βαλκανίων

Tags:
LSD, Κούρδοι, YPG, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΝΑΤΟ, ΝΑΤΟ, Συρία, πόλεμος στη Συρία, τουρκικός στρατός, στρατός, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK