09:07 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (326)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος AKP, Ομάρ Τσελίκ, απέρριψε τις αντιδράσεις της Ελλάδας, διαμηνύοντας ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης είναι σύννομη.

Της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης υπεραμύνθηκε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (AKP), Ομάρ Τσελίκ, απορρίπτοντας τις αντιδράσεις Αθήνας, Λευκωσίας και Καΐρου.

«Το μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο» διαβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία ακολούθησε κλειστής συνεδρίασης του κόμματος.

Η συμφωνία των δύο χωρών υπεγράφη την περασμένη Τετάρτη, με απώτερο στόχο την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη θάλασσα της Μεσογείου.

«Είναι σύννομη με τις αποφάσεις των δικαστηρίων και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών άρθρων της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας» έσπευσε να επαναλάβει ο Τσελίκ.

Το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης προκάλεσε πολλαπλές αντιδράσεις στην Αθήνα, με τον Τούρκο πρέσβη να καλείται στο υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ξεκαθάρισε ότι αν η Τρίπολη δεν δημοσιεύσει το κείμενο της συμφωνίας των δύο χωρών έως την Παρασκευή, τότε θα απελαθεί ο πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι εναντίον της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης τάχθηκαν τόσο η Κύπρος, όσο και η Αίγυπτος, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη γειτονική χώρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Μητσοτάκης ζητάει τη βοήθεια του ΝΑΤΟ: Τι έχει να δώσει μια ανήμπορη Συμμαχία;

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (326)
Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, ΑΟΖ, Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εξωτερικών, εξωτερική πολιτική, Κυβέρνηση, Λιβύη, Κύπρος, Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK