ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Λάδι στη φωτιά, στο ήδη τεταμένο κλίμα με την Άγκυρα ρίχνει η τουρκική κυβέρνηση μετά και την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα.

Την άποψη ότι στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ εκφράζουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu.

Μετά και τη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Λιβύης το πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστηρίζουν πως με βάση το διεθνές δίκαιο «βασικός όρος είναι η αρχή της ίσης κατανομής και όχι της ίσης απόστασης».

Στη συνέχεια συγκρίνει τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος άλλων χωρών και υποστηρίζει πως μπορεί να τους δοθεί λιγότερη υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ακόμη παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της πρόσοψής και η θέση των νησιών αλλά και πόσο μακριά βρίσκονται από το ηπειρωτικό έδαφος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο πρακτορείο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμφώνησε για την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ στη βάση της αρχής της ίσης απόστασης θεωρώντας την Κύπρο «ηπειρωτικό έδαφος».

Προσθέτουνε δε πως πως δεν είναι όρος η αρχή της ίσης απόστασης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και πως ο βασικός όρος στο διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι η αρχή της ίσης κατανομής.

«Με βάση αυτή την αρχή, συγκρίνοντας τα νησιά με το ηπειρωτικό έδαφος μπορεί να τους δοθεί λιγότερη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Και μάλιστα τα νησιά μπορεί να περικυκλωθούν εντελώς. Σε αυτό το σημείο μπορεί να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, το μήκος της πρόσοψής και η θέση των νησιών και πόσο μακριά είναι από το ηπειρωτικό έδαφος», αναφέρει χαρακτηριστικά η πηγή του ΥΠΕΞ.

Μάλιστα συμπληρώνουν πως στη συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη για τις οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων εκτιμήθηκε η αρχή της ίσης κατανομής.

Tags:
νησιά, Κύπρος, Λιβύη, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Τουρκία, Κυπριακή ΑΟΖ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK