17:55 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Νομοσχέδιο για τους Ουιγούρους υπερψήφισε, την Τρίτη (03/12), η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε την Ουάσινγκτον «να διορθώσει άμεσα το λάθος της».

Στο κόκκινο οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, μετά την έγκριση νομοσχεδίου για τους Ουιγούρους από την αμερικανική Βουλή, την Τρίτη (03/12), αφού το Πεκίνο κάλεσε την Ουάσινγκτον «να διορθώσει άμεσα το λάθος της».

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προτρέπει τον Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους λόγω ισχυρισμών για κακομεταχείριση της εθνοτικής μειονότητας των Ουιγούρων της Κίνας. Για να γίνει νόμος πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία και να σταλεί στον Αμερικανό Πρόεδρο.

Κίνα: «Το νομοσχέδιο παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα»

Με ανακοίνωσή του, την Τετάρτη (04/12), το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε τις ΗΠΑ «να διορθώσει άμεσα το λάθος της» και τονίζει ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο «παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται:

«Το θέμα του Ξιντζιάνγκ δεν είναι ανθρώπινα δικαιώματα, εθνοτικά και θρησκευτικά ζητήματα, αλλά αντιτρομοκρατικά και αντι-αποσχιστικά. Το Ξιντζιάνγκ μαστίζεται από εξτρεμιστικές και βίαιες τρομοκρατικές ενέργειες. Μπροστά στη ζοφερή κατάσταση, η κυβέρνηση της αυτόνομης περιοχής του Ξιντζιάνγκ για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής δραστηριότητας σύμφωνα με τον νόμο, με παράλληλη προσοχή στην πηγή της διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της ενεργητικής προώθησης του έργου του εξτρεμισμού, και συνεχώς προάγει την οικονομική ανάπτυξη, την εθνική ενότητα και την κοινωνική αρμονία και σταθερότητα».

Μάλιστα, το Πεκίνο τονίζει ότι «θα αντιδράσει περαιτέρω υπό το πρίσμα της εξέλιξης της κατάστασης» και προσθέτει:

«Θέλουμε να ενημερώσουμε τις ΗΠΑ ότι οι υποθέσεις του Ξιντζιάνγκ είναι καθαρά εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και δεν επιτρέπεται ξένη παρέμβαση».

Η κρατική εφημερίδα «Global Times» υποστήριξε σε δημοσίευμά της ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να επιβάλει «περιορισμούς βίζα στους αξιωματούχους και στους νομοθέτες των ΗΠΑ που είχαν απεχθή στάση στο ζήτημα του Ξιντζιάνγκ».

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων κατέγραψε, τον Αύγουστο του 2018, μεγάλο αριθμό Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων που κρατούνται σε πολιτικά «στρατόπεδα αναδημιουργίας» στο Ξιντζιάνγκ, συχνά για μακρές περιόδους χωρίς να κατηγορούνται ή να δικάζονται με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του θρησκευτικού εξτρεμισμού.

Οι αρχές του Πεκίνου επιμένουν ότι τα τεράστια στρατόπεδα κράτησης είναι κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των Ουιγούρων για να μάθουν γλώσσα και νόμο, καθώς και να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες. Τα στρατόπεδα, σύμφωνα με την Κίνα, στοχεύουν στην ενίσχυση της αντίστασης στον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία.

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ προς Κίνα: Θέλουμε συμφωνία για το εμπόριο, αλλά δεν θα παραβλέψουμε το Χονγκ Κονγκ

Tags:
Βουλή των Αντιπροσώπων, Κίνα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK