07:42 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Τη μη χορήγηση βίζας σε Ρώσους αξιωματούχους από τις ΗΠΑ καταδίκασε η πρεσβεία της χώρας, εγείροντας ερωτήματα για τη στάση της Ουάσινγκτον και αναφέρθηκε σε «υποβάθμιση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων που είναι ήδη πολύπλοκες».

Η πρεσβεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν εξέδωσε βίζα σε αρκετούς αξιωματούχους του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι θα έφταναν στην αμερικανική πρωτεύουσα την Τρίτη (03/12).

Σε ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στις ΗΠΑ, στο Facebook, επισημαίνεται:

«Μια δήλωση που μετατοπίζει την ευθύνη για την έναρξη ενός "πολέμου της βίζα" στη Ρωσία εξακολουθεί να δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα. Δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν λόγοι για τέτοιες ψευδείς επιθέσεις εναντίον μας. Τονίζουμε ότι οι αρχές των ΗΠΑ περιορίζουν συνεχώς την είσοδο των επίσημων αντιπροσώπων μας και διακόπτουν τις κρίσιμες μορφές διαπραγμάτευσης».

Η πρεσβεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ, ακόμα, τονίζει:

«Έτσι, πολύ πρόσφατα, μια αντιπροσωπεία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών που έπρεπε να φθάσει στην Ουάσινγκτον στις 3 Δεκεμβρίου για να συμμετάσχει στη διάσκεψη του Διεθνούς Ινστιτούτου για τον Κανονισμό Ελέγχου δεν έλαβε βίζα. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εμπόδισε, επίσης, τον Διευθυντή του Τμήματος Σχέσεων με Ομογενείς του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, O. Σ. Μαλγκίνοφ, στις 28-29 Νοεμβρίου 2019, στη Νέα Υόρκη».

Επίσης, επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ -ακόμα- δεν έχουν εξηγήσει γιατί ορισμένα μέλη της ρωσικής αποστολής δεν πήραν βίζα έτσι ώστε να παρευρεθούν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη.

Επιπροσθέτως, η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ υποστηρίζει:

«Παραβιάζοντας τις δικές της υποχρεώσεις, οι ΗΠΑ δημιούργησαν εμπόδια στη συμμετοχή της ρωσικής πλευράς στις συνεδριάσεις της Πρώτης και της Τρίτης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Σε μεγάλο βαθμό, το ουσιαστικό έργο τους διαταράχθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήταν μόνο η ρωσική αντιπροσωπεία: Ούτε οι εκπρόσωποι άλλων χωρών δεν έλαβαν βίζα. Ουσιαστικά, η Ουάσιγκτον έχει αρχίσει να καθορίζει ποιος μπορεί (θα πρέπει) να εκπροσωπεί μια συγκεκριμένη χώρα».

Η πρεσβεία προειδοποίησε ότι τέτοιες ενέργειες εκ μέρους των ΗΠΑ οδηγούν σε υποβάθμιση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων που είναι ήδη πολύπλοκες και έρχονται σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Μόσχα.

Διαβάστε ακόμα:

Αίσχος: Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν βίζα σε ομάδα συνεργατών του... Λαβρόφ!

Tags:
Ρωσική Πρεσβεία, πρεσβεία, ΗΠΑ, Ρωσία, βίζα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK