09:52 04 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Έτοιμος για διαπραγμάτευση και συζήτηση εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, ζητώντας παράλληλα την άρση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Την πρόθεση του Ιράν να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πρόγραμμα πυρηνική ενέργειας γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί.

«Αν είναι έτοιμη να αποσύρουν τις κυρώσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε, ακόμα και στο επίπεδο ηγετών των χωρών της Ομάδας 5+1», δήλωσε ο Ρουχανί.

Το Ιράν σταδιακά αψήφησε τις υποχρεώσεις που είχε για την πυρηνική συμφωνία από τον Μάιο, ένα χρόνο μετά την απόσυρση των ΗΠΑ, τον Μάιο του 2018.

Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ κινούνται προς την αποκατάσταση των κυρώσεων εναντίων του τραπεζικού και του ενεργειακού τομέα του Ιράν. Άλλα μέρη της συμφωνίας επιχείρησαν να βρουν άλλες εναλλακτικές ώστε να κρατήσουν τη συμφωνία ζωντανή, όμως το Ιράν παραπονέθηκε ότι αυτές οι προσπάθειες δεν λειτούργησαν αποτελεσματικά.

Η ιρανική πυρηνική συμφωνία υπεγράφη το 2015 στη Βιέννη. Η Τεχεράνη θα έπρεπε να τηρεί συγκεκριμένο όριο στο πυρηνικό της πρόγραμμα, σε αντάλλαγμα της απαλλαγής από διεθνείς κυρώσεις, σχετικές με την πυρηνική ενέργεια.

Παράλληλα, ο Ρουχανί ζήτησε την απελευθέρωση διαδηλωτών που τον Νοέμβρη διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στη κυβέρνηση για την τιμή του πετρελαίου, προκαλώντας αρκετά επεισόδια και συγκρούσεις με την αστυνομία.

«Η θρησκευτική και ισλαμική επιείκεια θα πρέπει να αποδειχθεί με την απελευθέρωση των αθώων ανθρώπων που διαμαρτυρήθηκαν για τις τιμές του πετρελαίου και δεν ήταν οπλισμένοι», δήλωσε ο Ρουχανί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ριάντ εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την Τεχεράνη: Η ύστατη επιλογή ένας πόλεμος με το Ιράν

Έτοιμη για πόλεμο η Τεχεράνη: «Στο εύρος των πυραύλων μας οι αμερικανικές βάσεις»

Tags:
πυρηνική συμφωνία, κυρώσεις κατά Ιράν, κυρώσεις, Ιράν, ΗΠΑ, Χασάν Ρουχανί
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK