05:24 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Μία νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι μεγάλο ποσοστό των γερμανών πολιτών θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να βασίζονται στις ίδιες και όχι στο ΝΑΤΟ, ενώ επιθυμούν μικρότερη εξάρτηση της χώρας από τις ΗΠΑ.

Η πλειοψηφία των Γερμανών επιθυμεί να περιοριστεί η εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ και στρέφονται σε πιο στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, σύμφωνα με μία νέα YouGov δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τα πρακτορεία ειδήσεων DPA και DW.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 55% των Γερμανών πιστεύει ότι τα ευρωπαϊκά μέλη της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ πρέπει να προστατεύσουν μόνα τους τον εαυτό τους, χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Επιπρόσθετα, ένα μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποσύρουν μερικώς (σε ποσοστό 23%) ή και ολικώς (26%) τους 300.000 στρατεύματα που βρίσκονται στη Γερμανία.

Σχετικά με τη σχέση ΝΑΤΟ και Ρωσίας, το 54% πιστεύει ότι η συμμαχία θα πρέπει να συνεργαστεί πιο πολύ με την χώρα, παρά να επιδιώκει την αναχαίτιση.

Πάντως το 54% πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ είναι ακόμα χρήσιμος ως οργανισμός.

Στο μεσοδιάστημα, το 37% θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, σχετικά με τη διαμάχη με την Ουκρανία για την περιοχή της Κριμαίας, ενώ το 34% είναι κατά της άρσης κυρώσεων.

Σε ερώτηση σχετικά με το γερμανικό προϋπολογισμό για την άμυνα, το οποίο αυτή τη στιγμή αγγίζει το 1.4% του ΑΠΕ της χώρας, το 42% των Γερμανών διαφωνεί με την ιδέα της αύξησής του, ενώ το 36% συμφωνεί.

Το DPA ανέφερε ότι η έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα μεταξύ 29 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης έρχονται την περίοδο που πραγματοποιείται σε τεταμένο κλίμα η διήμερη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, όπου ηγέτες των κρατών συναντιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο για την 70η επέτειο της στρατιωτικής συμμαχίας.

Οι συζητήσεις αφορούν σχετικά με τις γεωπολιτικές σχέσεις και τις στρατιωτικές απειλές, αλλά και γύρω από το κρίσιμο ζήτημα της αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Αναμένεται η συνάντηση της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ , ο οποίος πρόσφατα κατηγόρησε τα άλλα κράτη ότι δεν καλύπτουν τους στόχους για τις αμυντικές δαπάνες.

Στις 27 Νοεμβρίου, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2%, όπως έχει τεθεί ο στόχος, στις αρχές του 2030.

 

Tags:
αμυντικές δαπάνες, Ρωσία, Συμμαχία, ΗΠΑ, δημοσκόπηση, Άνγκελα Μέρκελ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK